Foto: Reuters/Scanpix

Politiskā krīze Krievijā tuvākajos gados ir neizbēgama, intervijā "FT Magazine" pavēstījis apcietinājumā turētais naftas uzņēmuma "Jukos" bijušais vadītājs Mihails Hodorkovskis.

Nerimstošais uzbrukums pilsoniskajai sabiedrībai pēc ziemas protestiem Maskavā 2011.gadā un Putina atgriešanās prezidenta amatā pagājušajā gadā galu galā var novest pie "jauna sprādziena", norāda Hodorkovskis.

"Tā kā pārvaldes slāņa kvalitāte samazinās, jau radītais protesta potenciāls, kuram, starp citu, ir pieauguma tendence jaunatnes vidū, padara politisko krīzi par praktiski neizbēgamu," sacīja Hodorkovskis.

Viņš piebilda, ka Krievijas politiskā lauka attīrīšana no reālas opozīcijas Putina valdīšanas laikā, prezidenta un viņam pietuvināto cilvēku centieni un viņa atteikšanās iesaistīties dialogā ar sabiedrību ir spēcīga augsne opozīcijas politiķiem.

Strauji krītošā Krievijas ekonomiskā izaugsme atspoguļo biznesa aprindu pieaugošās bažas, ka likums viņu īpašumu neaizsargā, uzskata Hodorkovskis.

Viņš noraidīja iespēju, ka gadījumā, ja viņu nākamgad tiešām izlaidīs no cietuma, varētu atgriezties biznesā, tāpat nedomā nodarboties ar politiku.

2005.gadā Hodorkovskis kopā ar līdzapsūdzēto Platonu Ļebedevu tika notiesāts par izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. 2010.gada decembrī Hodorkovskis un Ļebedevs tika notiesāti par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu.

Ļebedevs brīvībā varētu iznākt 2014.gada maijā, bet Hodorkovskis - tā paša gada augustā.

Šā gada jūlijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzina, ka Hodorkovska un Ļebedeva pirmā prāva bijusi netaisnīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!