Foto: AP/Scanpix

Ja Krievija pēkšņi izvērš agresiju, ASV vadības un kontroles tīkliem paiet pārāk ilgs laiks, lai sazinātos ar sabiedrotajiem un uz to reaģētu, intervijā aizsardzības nozares ziņu portālam "Breaking Defence" pavēstījis ASV Eiropā dislocēto spēku komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžs.

"Mums ir bijuši vismaz divi, iespējams, trīs šādi gadījumi Ukrainā, kur viņi atkāpjas, un ir garš klusuma brīdis, bet tad viņi atkal atsāk," norādīja Hodžs.

Viņš uzskata, ka konflikts varētu atkārtoti saasināties Ukrainā, bet krievi varētu izrādīt agresiju jebkur no Arktikas līdz Baltijai un Melnajai jūrai. Tādēļ ASV vajadzētu būt spējīgai reaģēt ātri, pielāgojoties situācijai un cieši sadarbojoties ar sabiedrotajiem Eiropā. Šai sadarbībai vajadzētu būt daudz tuvākai, nekā tā bijusi Aukstā kara laikā vai pat Afganistānā un Irākā, uzsvēra komandieris.

Hodžs norādīja, ka ātrākai reaģēšanai ir nepieciešamas labākas informācijas tehnoloģijas. Pēc viņa teiktā, vajadzīgas drošas rācijas, lai amerikāņu karavīri bez traucējumiem varētu sarunāties ar sabiedrotajiem. Nozīmīgi ir tas, lai amerikāņu karavīriem un sabiedrotajiem būtu kopīgi dati - lai komandieri savos ekrānos varētu redzēt vienu un to pašu par operācijā notiekošo. Nepieciešams arī drošs digitālais tīkls, lai novērotāji un radari būtu saistīti ar artilēriju uz vietas, ja nepieciešams atklāt uguni.

"Ja krievi sāks rīkoties, tas notiks ātri. Mums nebūs seši mēneši laika, lai sagatavotos un tad dotos uz Latviju. Mums būs jādodas tādiem, kādi esam," uzsvēra komandieris.

Viņaprāt, svarīgi ir tas, lai teritorijās, kurām varētu uzbraukt, jau būtu izvietoti preventīvi spēki. Tad, kad Krievija jau būtu sākusi rīkoties, būtu ļoti grūti nogādāt papildspēkus Baltijas vai Melnajā jūrā.

"Lai, piemēram, novērstu situāciju, kurā viņi varētu izlemt liegt piekļuvi un sarīkot mācības, un "mazie zaļie cilvēciņi" sāktu parādīties Latvijā vai arī viņi sāktu noslēgt plaisu starp Kaļiņingradu un Baltkrieviju, mums jau vajadzētu būt tur," uzsvēra Hodžs. "Mums ir jātrenējas kopā ar sabiedrotajiem, lai uzlabotu spēju sadarboties. Mums jābūt spējīgiem arī rīkoties ātri, lai apturētu notiekošo, pirms tas pārvēršas krīzē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!