Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības Tiesa atzinusi, ka homoseksualitāte var būt pamats, lai saņemtu patvērumu Eiropas Savienības (ES) valstīs, teikts paziņojumā, kas publicēts Luksemburgā bāzētās tiesas oficiālajā mājaslapā.

Lai saņemtu bēgļa statusu, gejiem un lesbietēm būs jāpierāda, ka dzimtenē par viņu seksuālo orientāciju viņiem draud cietumsods.

Turklāt, pieņemot lēmumu par patvēruma piešķiršanu, varasiestādēm būs jāņem vērā ne tikvien tas, vai pastāv likumi, uz kuru pamata homoseksuāļi var tikt ielikti cietumā, bet arī tas, vai šie likumi regulāri tiek pielietoti praksē.

Lēmums pieņemts saistība ar trīs Sjerraleones, Ugandas un Senegālas bēgļu lietu, vēsta ziņu aģentūra "Associated Press".

Viņi savas homoseksuālās orientācijas dēļ bija lūguši patvērumu Nīderlandē. Viņu valstīs seksuāli sakari viena dzimuma cilvēku starpā ir aizliegti. Aizliegto dzimumsakaru dēļ apsūdzētajiem var tikt piespriests pat mūža ieslodzījums.

Nīderlandes Augstākā tiesa vērsās ES Tiesā ar lūgumu sniegt paskaidrojumu, vai homoseksualitāte var būt pamats patvēruma piešķiršanai.

Spriedumā gan nav norādīts, kā tieši imigrācijas dienesti pārbaudīs, ka patvēruma pieprasītāji tiešām ir geji un lesbietes.

Imigrācijas dienestiem arī pašiem būs jāizšķir jautājums, vai patvēruma pieprasītāju dzimtenē homofobiskie likumi tiek piemēroti praksē.

Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans otrdien pavēstīja, ka Krievijas geji un lesbietes, kuru tiesības dzimtenē tiek pārkāptas viņu seksuālās orientācijas dēļ, var lūgt patvērumu Nīderlandē.

Krievijā pieņemtais likums par "homoseksuālisma propagandu" nepilngadīgo vidē faktiski ir vērsts uz homoseksuāļu tiesību ierobežošanu, ziņu aģentūrai "Reuters" skaidroja ministrs.

Līdz ar to Krievijas geji un lesbietes, ja viņu tiesības dzimtenē tiek pārkāptas seksuālās orientācijas dēļ, var lūgt patvērumu Nīderlandē, sacīja Timmermans.

Krievijas likums ir vērsts ne tikai uz to, lai ierobežotu homoseksuāļu tiesības, bet arī lai radītu sabiedrībā homofobisku atmosfēru, skaidroja ministrs.

Viņš solīja, ka Nīderlande arī turpmāk pievērsīs starptautiskās sabiedrības uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem mūsdienu Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!