Foto: PantherMedia/Scanpix

Horvātijas parlaments trešdien apstiprināja jaunu valdību konservatīvā premjerministra Andreja Plenkoviča vadībā, kurš savā programmā solīja ekonomikas izaugsmi un politisku stabilitāti.

Valdība tika apstiprināta, 91 deputātam balsojot par, 45 – pret, un trim deputātiem atturoties, pēc mēnešiem ilgas politiskas krīzes, kuru izraisīja iepriekšējās valdības krišana jūnijā.

"Valdība, kuru es vadīšu, būs visu Horvātijas pilsoņu valdība," sacīja 46 gadus vecais Plenkovičs, iesniedzot parlamentam sava ministru kabineta sastāvu.

Jaunajā valdībā ir ministri no premjera konservatīvās partijas "Horvātu demokrātiskā savienība" (HDZ) un no populistiskās partijas "Tilts" ("Most"), un to atbalsta mazākuma politiskās organizācijas.

Valdībā ir pavisam 20 ministri, no kuriem četri ieņem arī vicepremjera amatu. Viens no vicepremjeriem ir jaunais ārlietu un Eiropas lietu ministrs Davors Ivo Stiers. Līdzšinējās valdības finanšu ministrs Zdravko Maričs saglabājis šo amatu arī jaunajā valdībā.

Jaunais HDZ līderis Plenkovičs kā savas valdības prioritātes minēja politisko stabilitāti, likuma varu, ekonomikas izaugsmi un sociālo solidaritāti.

Viņš arī solīja "atbildīgu" attieksmi pret Horvātijas pagātni, tostarp "nedemokrātiskām valsts iekārtām, kas pēdējā gadsimta laikā izraisījušas traģiskus cilvēku upurus, politisko disidentu vajāšanas un likvidēšanas".

Mēnešiem ilga politiskā krīze ir aizkavējusi reformas Horvātijā, kas 2013.gadā iestājās Eiropas Savienībā (ES), bet vēl arvien ir starp ekonomiski vājākajām tās dalībvalstīm.

Bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Plenkovičs sacīja, ka valdība plāno veikt pārmaiņas uzņēmējdarbības veicināšanai, tostarp nodokļu reformu un noteikumu mīkstināšanu. Viņš arī paziņoja par tālāku izglītības un tieslietu reformu un aicināja to atbalstīt.

Plenkovičs kļuva par HDZ līderi pēc tam, kad izjuka šīs partijas vadītā iepriekšējā valdība. Viņa valdībā nav iekļauti stingrās līnijas piekritēji, kas bija iepriekšējā ministru kabineta sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!