Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijā ir zemākais politiskās brīvības līmenis kopš PSRS laikiem, paziņoja cilvēktiesību aizsardzības grupa "Human Rights Watch" (HRW). Organizācija norāda, ka prezidents Vladimirs Putins pēc atgriešanās Kremlī ir parakstījis virkni likumu, kas apspiež brīvības, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Kremlis 2012. gadā ir realizējis bargākos politiskās apspiešanas pasākumus Krievijas pēcpadomju vēsturē," teikts HRW paziņojumā. Ņujorkā bāzētā grupa ceturtdien publiskoja ikgadējo ziņojumu par 2011. - 2012. gada cilvēktiesību situāciju vairāk nekā 90 valstīs, piebilst BBC.

Ziņojumā norādīts uz Krievijā ieviestiem papildus ierobežojumiem un palielinātiem naudassodiem par publisku demonstrāciju rīkošanu, paplašinātu valsts nodevības definējumu un interneta satura ierobežojumiem. Šajos pasākumos Kremļa kritiķi saskata mēģinājumus apspiest sabiedrības nevienprātību.

Putina atgriešanās prezidenta krēslā Pagājušā gada maijā ātri "pagrieza uz pretējo pusi bijušā prezidenta Dmitrija Medvedeva dažus biklos panākumus politiskās brīvības jomā", norāda HRW. Ziņojuma autori skaidro, ka ierobežojumu pamatā ir Putina bailes no masu protestiem.

Maskava vēl nav oficiāli komentējusi šos paziņojumus.

Tikmēr HRW norāda, ka Krievijas "cilvēktiesību situācija nav sliktākā", bet Maskavas kritiķi paši nav bijuši "perfekti", norādot uz apsūdzībām cilvēktiesību pārkāpumos arī ASV un Eiropas Savienībā (ES).

Krievija ir piedzīvojusi plašus pret valdību vērstus protestus pēc 2011. gada parlamenta vēlēšanām, kurās vairākumu parlamentā, lai gan vairs ne tik ievērojamu, guva valdošā partija "Vienotā Krievija". Opozīcija apgalvoja, ka vēlēšanas nav bijušas godīgas, Kremlis šīs apsūdzības noraida. Vairākiem opozīcijas līderiem ir izvirzītas dažādas apsūdzības, kuras viņi paši sauc par politisko motivētām.

Putins, par Krievijas prezidentu atkārtoti kļuva pēc 4. martā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Valsts vadītājā amatā viņš stājies 7. maijā. Pirms tam četrus gadus viņš pildīja premjera pienākumus. Putina atgriešanās Kremlī arī bija pamats kritiķu protestiem. Vēlāk  opozīcija apsūdzēja Putinu pārāk greznā dzīvē uz valsts rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!