Foto: LETA
Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) pirmdien paudusi bažas par homofobisku uzbrukumu skaita pieaugumu Krievijā un nosodīja prezidenta Vladimira Putina valdību par šo problēmu nerisināšanu.

Organizācija norādīja, ka homofobisku uzbrukumu skaits sācis palielināties pēc tam, kad Putins 2013.gadā parakstīja pretrunīgi vērtēto likumu, kas aizliedz homoseksuālisma propagandu nepilngadīgo vidū.

HRW ziņojumā norādīts, ka gejiem, lesbietēm, biseksuāļiem un transpersonām (LGBT) uzbrukuši gan grupējumi, gan atsevišķas personas un Krievijas vadošie politiķi, tā vietā, lai nosodītu šādu vardarbību, klusējuši.

Ziņojumā apkopotas liecības no 78 homofobisku uzbrukumu upuriem. Tas balstīts uz 94 intervijām ar cilvēkiem 16 pilsētās.

HRW norādījusi, ka likums par homoseksuālisma propagandas aizliegumu nepilngadīgo vidū efektīvi legalizē diskrimināciju un ir saistāms ar homofobiskas retorikas pieaugumu valsts medijos un homofobiskas vardarbības palielināšanos valstī.

Organizācija norādījusi, ka geji un lesbietes Krievijā bieži tiek saukti par pedofiliem, izvirtuļiem un nenormāliem cilvēkiem. Viņi tiek kaunināti un diskriminēti.

HRW ziņojumā aplūkotas 44 sūdzības, kas iesniegtas policijā par homofobisku vardarbību. Tikai trīs gadījumos ierosināta lieta.

"Parastā atbilde ir, ka šie nav naida noziegumi, jo vairums krievu ienīst gejus, tādēļ ir normāli viņus ienīst un piekaut," norādīja LGBT tiesību aizstāvju grupas "Coming Out" pārstāve.

"Krievijas varasiestādēm ir instrumenti, lai izmeklētu homofobisku vardarbību, bet tām trūkst gribas to darīt," piebilda HRW krievu pētniece Tanja Kūpere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!