Foto: RIA Novosti/Scanpix

Azerbaidžānas valdība, tuvojoties prezidenta vēlēšanām, arvien aktīvāk cenšas apslāpēt protesta balsis sabiedrībā, pirmdien paziņoja starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Varas institūcijas ar naftas resursiem bagātajā Aizkaukāza valstī, lietā liekot safabricētas apsūdzības, ieslodzījušas žurnālistus un vairākus desmitus opozīcijas aktīvistu, turklāt arī pieņēmušas jaunus likumus, lai ierobežotu izteiksmes brīvību, norāda HRW.

"Arestu skaits, bargāku likumu pieņemšana, apjomīgie valdības pūliņi apturēt un nepieļaut miermīlīgus publiskus protestus norāda uz jauniem un koncentrētiem valdības centieniem iegrožot valstī politisko un pilsonisko aktīvismu," teikts organizācijas paziņojumā.

100 lappušu garajā ziņojumā dokumentēti 39 gadījumi, kad pēdējo 18 mēnešu laikā žurnālisti, režīma kritiķi un aktīvisti arestēti vai arī tikuši iebiedēti.

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs 2003.gadā valsts galvas amatu mantoja no tēva - bijušā čekas virsnieka un kompartijas bosa Heidara Alijeva.

Eksperti Ilhamam Alijevam oktobra vēlēšanās paredz drošu uzvaru, neraugoties uz to, ka citkārt sašķeltā Azerbaidžānas opozīcija spējusi apvienoties.

Sākotnēji vienojoša faktora lomu nospēlēja pazīstamā kinodramaturga Rustama Ibragimbekova kandidēšana uz prezidenta amatu. Tiesa gan, Azerbaidžānas vēlēšanu komisija pagājušajā nedēļā viņa kandidatūru noraidīja, atteikumu skaidrojot ar to, ka Ibragimbekovam joprojām ir Krievijas pilsonība.

Opozīcijas Demokrātisko spēku nacionālā padome jau Ibragimbekova vietā izvirzījusi Džamilu Hasanli, bijušo deputātu un vēsturnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!