Foto: AP/Scanpix

Cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" svētdien apsūdzēja Krieviju par to, ka tā Sīrijā ir izmantojusi vai piegādājusi Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem jauna veida kasešu bumbas jeb ķekarbumbas.

Organizācija informēja, ka tās rīcībā nonākušas fotogrāfijas liecina, ka kasešu bumbas 4.oktobrī tika nosviestas Kafrhalabas ciemā netālu no Sīrijas otras lielākās pilsētas Alepo.

"Tas ir satraucoši, ka Sīrijā ir izmantota vēl viena veida kasešu munīcija, ņemot vērā kaitējumu, ko tā pēc tam gadiem ilgi nodara civiliedzīvotājiem," sacīja "Human Rights Watch" Tuvo Austrumu nodaļas direktora vietnieks Nadims Huri.

"Ne Krievijai, ne Sīrijai nevajadzētu izmantot kasešu munīciju, un abām nekavējoties vajadzētu pievienoties starptautiskajam aizliegumam," viņš piebilda.

Ir parādījušās ziņas, ka kopš Krievijas uzlidojumu sākuma kasešu bumbas ir tikušas izmantotas Alepo, Hamas un Idlibas provincēs.

Organizācija norādīja, ka nevar precīzi pateikt, vai kasešu bumbas izmantoja Krievijas vai Sīrijas spēki. Neviena no šīm valstīm šo bruņojumu nav aizliegusi.

"Human Rights Watch" konstatēja, ka Asada režīms kasešu bumbas no gaisa izmanto kopš 2012. gada, bet džihādistu grupējums "Islāma valsts" tās izšauj kopš 2014.gada beigām.

Kasešu bumbas, kas no vienas tvertnes plašā teritorijā izplata lielu daudzumu mazkalibra bumbu, tiek nomestas no lidmašīnām vai izšautas ar artilēriju. Nesprāgušas kasešu bumbas, kas bieži ir izkliedētas plašā teritorijā, var radīt nāves draudus civiliedzīvotājiem, sevišķi bērniem, mēnešiem un pat gadiem ilgi pēc militāra konflikta beigām.

Krievija gaisa triecienus Sīrijā pret Asada pretiniekiem sāka 30. septembrī.

Konflikts Sīrijā sākās 2011. gadā ar tautas protestiem pret Asada režīmu, vēlāk pārraugot karā, kurā dzīvību zaudējuši 250 tūkstoši cilvēki, bet miljoni ir pametuši savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!