Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irāna turpina ievērot 2015. gadā ar pasaules lielvarām noslēgto kodolvienošanos, pirmajā ziņojumā pēc ASV sankciju atjaunošanas Irānas naftas sektoram apliecinājusi Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Irānas bagātinātā urāna krājumi un šādu materiālu ražošanas jaudas nepārsniedz ierobežojumus, kādus nosaka 2015. gada vienošanās ar ASV, Lielbritāniju, Franciju, Vāciju, Krieviju un Ķīnu, pirmdien Vīnē pavēstīja IAEA.

ASV prezidents Donalds Tramps maijā izstājās no vienošanās un pakāpeniski sācis atjaunot sankcijas. ASV embargo, kas vērts pret Irānai vitāli svarīgo naftas rūpniecības sektoru, atjaunots 5. novembrī.

"Nekas neliecina, ka Irānas sadarbība vai attieksme būtu mainījusies kopš 5. novembra," pavēstīja augsta ranga diplomāts, kas rūpīgi seko IAEA darbam.

Irāna turpina IAEA kodolinspektoriem nodrošināt piekļuvi pilnā apjomā, dokumentā, kas nonācis ziņu aģentūras DPA rīcībā, norāda IAEA vadītājs Jukija Amano.

Amano atkārtoti paudis aicinājumu uz "savlaicīgu un proaktīvu sadarbību", šādi ļaujot noprast, ka varētu būt bijuši gadījumi, kad aģentūra būtu vēlējusies, lai piekļuve tiktu nodrošināta ātrāk un labāk.

ASV sankcijas, kas spēkā stājas 5.novembrī, attiecas uz Irānas kuģniecības, finanšu un enerģētikas sektoriem. Tā ir otrā daļa no sankcijām, ko ASV atjaunojusi pret Teherānu, kopš Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no Irānas kodolvienošanās un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas. Pirmā sankciju kārta stājās spēkā augustā.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!