Starptautiskā neatkarīgā žurnālistiskās izmeklēšanas organizācija "Bellingcat" secinājusi, ka 2015. gada 24. janvāra asiņainā Ukrainas pilsētas Mariupoles artilērijas apšaude notikusi tiešā aktīvā dienestā esošu Krievijas armijas virsnieku vadībā.

2015. gada apšaudē gāja bojā vismaz 30 un tika ievainoti vairāk nekā 100 civiliedzīvotāji. Kā apstiprināja EDSO novērotāji, no prokremlisko kaujinieku kontrolētās teritorijas pa pilsētas dzīvojamiem rajoniem tika izšautas "Grad" un "Uragan" raķetes.

"Bellingcat" aktīvisti, kas savā izmeklēšanā ar brīvpieejas resursiem jau ir identificējuši konkrēto Krievijas "Buk" iekārtu, ar kuru 2014. gada vasarā virs Ukrainas notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna MH17, tagad noskaidrojuši deviņus ar Mariupoles apšaudi saistītus Krievijas virsniekus, tostarp vienu ģenerāli, divus pulkvežus un trīs pulkvežleitnantus, apgalvots organizācijas paziņojumā.

"Bellingcat" arī noskaidrojusi, ka divas Mariupoles apšaudē izmantotās zalvju artilērijas baterijas Ukrainas teritorijā ievestas no Krievijas dienu pirms operācijas.

24. janvāra rītā tās izvietotas pie Bezimennes ciema ar konkrētu mērķi apšaudīt mērķus Mariupolē un tās apkārtnē. Pēc tam vienības aizvestas atpakaļ uz Krieviju.

"Bellingacat" izmeklētāji arī identificējuši ar operāciju saistītos Krievijas armijas virsniekus. Šī ir pirmā reize, kad tiek detalizēti atklāta Krievijas loma Mariupoles notikumos. EDSO misijas ziņojumā par Mariupoles apšaudi tās vaininieki nebija norādīti.

Noskaidrot Krievijas virsnieku identitātes kļuvis iespējams, pateicoties pieejai audio un video datiem, ko Ukrainas valdība iesniegusi Starptautiskajā tiesā. Šie dati nodoti arī nelielai izmeklējošo mediju grupai, lai iegūtu neatkarīgu novērtējumu.

"Bellingcat" izanalizējusi lielu daudzumu pārtvertu zvanu no un uz Bezimennes apkārtni apšaudes laikā. Organizācija veica detalizētu notikumu, vietu, vārdu un failu metadatu pārbaudi, kombinējot tos ar brīvpieejas datiem, tostarp satelīta attēliem, sociālo mediju ierakstiem un balsu paraugiem no dažu identificēto personu publiskām runām. Šī analīze ļāva nonākt līdz konkrētām personām un militārām vienībām, un notikumu rekonstruēšanas pirms Mariupoles dzīvojamo rajonu apšaudīšanas.

Pilnu atskaiti par deviņiem ar 30 civiliedzīvotāju nāvi saistītajiem Krievijas virsniekiem "Bellingcat" sola publicēt vēlāk šonedēļ. Pašlaik tiek atklāti militārpersonu vārdi un noklausīto sarunu fragmenti.

Šie virsnieki bijuši atbildīgi par artilērijas baterijām apšaudes dienā, vai snieguši mērķa norādes no citas vietas Ukrainas austrumos, raksta "Bellingcat".

Ģenerālmajors Stepans Jaroščuks


Aleksandrs Capļiuks ar segvārdu Gorets


Aleksandrs Muratovs


Maksims Vlasova ar segvārdu Jurga


Sergejs Jurčenko ar segvārdu Voroņežs


Aleksandrs Grunčevs ar segvārdu Tereks


Pulkvedis Oļegs Kuvšinovs


Ģenerālmajors Dmitrijs Klimenko


Pulkvedis Sergejs Lisai


Aleksandrs Evtodijs ar segvārdu Pepels


Greirs Egiazarjans ar segvārdu Šrams


"Delfi" reportāžu no Mariupoles var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!