Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 16. decembrī identificēts un publiskots visu 26 upuru vārdu saraksts, kuri gāja bojā piektdien, 14. decembrī apšaudē Ņūtaunas sākumskolā Konektikutas štatā ASV, raksta ārvalstu prese.

Visi 20 bojā gājušie bērni bija 6 un 7 gadus veci, pārsvarā meitenes. (Attēlā sešgadīgā Emilija Pārkere) Jaunākais Noa Pozners savu sesto dzimšanas dienu bija nosvinējis pirms mēneša. Uz visu upuru līķiem ir vairāku šāvienu pēdas. Tāpat mirušo vidū ir arī sešas pamatskolas darbinieces, tai skaitā skolas direktore. Pēc apšaudes izdzīvojusi tikai viena ievainotā.

Apšaude notikusi divās skolas telpās, atsevišķā ēkas spārnā. Šaušana ilgusi vien pāris minūtes. Pārējie skolas darbinieki citās ēkas daļās, izdzirdot šāvienus, centušies pasargāt bērnus, ieslēdzot viņus saimniecibas telpās, noliktavās un slēpjot skapjos vai labierīcībās. "Es teicu bērniem, ka mums jābūt absolūti klusiem. Biju nobijusies, ka viņš [šāvējs] ienāks, mūs sadzirdēs un šaus caur durvīm," medijiem pastāstīja skolotāja Ketlina Roiga.

Ņūtaunā ir atceltas visi pirmsziemassvētku pasākumi un noņemti svētku rotājumi.

Jau ziņots, ka pamatskolā slaktiņu sarīkoja 20 gadus vecas jaunietis Adams Lanza, pēc strīda ar māti Nensiju Lanzu. Vispirms viņš nošāvis māti, vēlāk devies uz skolu. Uzbrucējs izmantojis legālus ieročus, kas piederējuši viņa mātei. Pēc apšaudes Lanza nošavies pats.

Kā iepriekš teica Konektikutas policijas pārstāvji, Adams Lanza skolā ielauzies, tomēr policija pagaidām neatklāj kādā veidā. Tāpat policisti medijiem preses konferencē pastāstīja, ka ir atrasti vairāki labi pierādījumi, kas skaidros Adama Lanzas sarīkotās apšaudes motīvus.

Plānots, ka ASV prezidents Baraks Obama svētdien ieradīsies Ņūtaunā, lai tiktos ar upuru ģimenēm un teiktu piemiņas runu.

Obama iepriekš notikušo nosaucis to par "bezjēdzīgu vardarbības aktu". "Mēs esam pārcietuši pārāk daudz šādas traģēdijas. Mūsu valsts tam ir gājusi cauri pārk daudz reižu," emocionālā runā sestdien teica Obama, uzsverot, ka politiķiem ir jāpieņem jēgpilns lēmums, neatkarīgi no politiskās piederības, lai novērstu šādas traģēdijas.

Adama Lanzas tēvs Pīters Lanza, kurš bija šķīries ar nošauto Nensiju Lanzu un dzīvo Konektikutas štata Stamfordas pilsēta, paudis, ka "nespēj aptvert notikušo"

"Mana ģimene sēro līdz ar visiem, kurus skārusi šī milzīgā traģēdija," teikts Pītera Lanzas paziņojumā.

Jau ziņots, ka līdzjūtību par notikušo pauduši daudzi pasaules līderi: Apvienoto Nāciju ģenerālsekretārs Bans Kimūns, Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kā arī Eiropas Savienības augstā ārlietu un drošības politikas pārstāve Ketrīna Eštone, kā arī Latvijas valsts augstākās amatpersonas.

Upuru skaita ziņā šī ir otrā lielākā apšaude ASV mācību iestāžu vēsturē pēc 2007.gadā notikušās apšaudes Virdžīnijas Tehniskajā universitātē, kurā gāja bojā 33 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!