Foto: DELFI

Izmantojot globāli lielākā meklēšanas servisa algoritma īpatnības, aktīvisti īsā laikā ASV prezidentu Donalda Trampa portretu padarījuši par pirmo meklēšanas rezultātu, ja pārlūkā ieraksta vārdu "idiot" (angļu, franču, vācu un daudzās citās valodās "idiots"), ziņo ārvalstu mediji. Ikviens par to var pārliecināties arī pats, turklāt līdzīgi darbojas arī latviešu valodas versija "idiots" (angliski šādi raksta daudzskaitļa vārdu "idioti").

Fenomens kā apzināta akcija sācies, britiem Trampa vizītes nedēļā ar balsošanu panākot, ka grupas "Green Day" dziesma "American idiot" (burtiski "amerikāņu idiots") kļūst par populārāko valstī.

Savukārt vēlāk portāla "Reddit" lietotāji visā pasaulē apzināti sāka publicēt lielu skaitu ziņu, kurās bija ietverti Trampa attēli un vārds "idiots" dažādās valodās. Šāda rīcība "Google" algoritmam netieši likusi saistīt Trampu ar šo vārdu.

"Google" vadība līdz šim nav komentējusi vai centusies mainīt "mākslīgā intelekta" rīcību. Savukārt tas vedinājis Trampa atbalstītājus šādu meklētāja rīcību skaidrot ar uzņēmuma un pat visas Silīcija ielejas uzņēmēju politisko nostāju, raksta "Vice".

Līdzīgi šogad maijā kā oficiālo Republikāniskās partijas ideoloģiju pasaulē lielākais meklēšanas serviss uzrādīja nacismu. Savukārt 2003. gadā, kad ASV iebruka Irākā, "Google" ierakstot "miserable failure" ("nožēlojama neveiksme"), meklēšanas rezultātos kā pirmā parādījusies prezidenta Džordža Buša seja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!