Foto: AP/Scanpix
Eiropas Komisijas (EK) pirmais priekšsēdētāja vietnieks Frānss Timermans otrdienas pēcpusdienā iepazīstinājis Eiropas Parlamenta (EP) deputātus ar plāniem pastiprināt Eiropas Savienības (ES) robežkontroli. Aģentūras "Frontex" vietā plānots izveidot jaunu institūciju, tādējādi arī sperot pirmos nopietnos soļus uz Eiropas robežsardzes un krasta apsardzes izveidošanu.

Eiropas Komisija ieplānojusi, ka jaunās aģentūras sastāvā būs 1500 cilvēku, un tās mērķis - palēnināt migrantu un bēgļu iebraukšanu Eiropā, kas šogad sasniedza rekordaugstu līmeni.

Tāpat, kā otrdien Strasbūrā sacīja Timermans, jaunajai aģentūrai nepieciešamības gadījumā būs lielākas iespējas migrantus sūtīt atpakaļ uz mītnes zemēm.

Plānotajai aģentūrai neatkarīgi no ES dalībvalstu rīcības būtu iespēja iejaukties krīzes situācijās, ja tās skar ES ārējās robežas. Lēmumu par šādām krīzes situācijām pieņemtu Eiropas Komisija.

Pēc vairāku EP deputātu bažām, ka šāda institūcija apdraudētu dalībvalstu lēmumu neatkarību, ES komisārs migrācijas jautājumos Dimitris Avramopuloss solīja, ka jaunās aģentūras pilnvaras pieaugs, taču tā nekādā veidā neapdraudēs nacionālo valstu suverinitāti.

Ja ES dalībvalstis EK piedāvājumu pieņems, tad jaunās aģentūras budžets pieaugs no 114 miljoniem eiro, kas ir "Frontex" līdzekļi 2015. gadā, līdz 322 miljoniem eiro 2020. gadā.

EK jau 2015.gada 13. maijā, iesniedzot Eiropas migrācijas programmu, paziņoja par plānu uzlabot ES ārējo robežu pārvaldības noteikumus un palielināt šim mērķim atvēlētos resursus, taču nu ar šiem plāniem iepazīstināta arī plašāka publika.

Otrdien šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam, bet pēc tam arī ES dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!