Foto: Privātais arhīvs

Trešdien, 17. jūnijā Maskavā iepretim Ukrainas vēstniecībai nezināmas personas izkarinājušas plakātu, kurā noķengāts Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Uz plakāta, kurš gan noņemts neilgi pēc tā izkarināšanas, Porošenko bijis redzams "ieģērbts" kreklā ar viņam piederošās saldumu ražošanas firmas "Roshen" simboliku un reklāmas saukli, kā arī vīriešu dzimumlocekļa attēlojumu un tekstu, kurā, izmantojot "mātes valodas" leksiku, apspēlēts Porošeno uzvārds. Plakāta izvietošanas faktu gan apliecina tikai daži aculiecinieku foto.

Savukārt vēstniecības ēka apmētāta ar olām un tualetes papīru. "Lenta.ru" ziņo, ka apmētātājus aizturējuši Ukrainas vēstniecības darbinieki, kas viņus nodevuši policijas rokās. Aizturētajiem, kuri apgalvojuši, ka šādi vēlējušies paust neapmierinātību ar Ukrainas varas iestāžu piekopto politiku, sastādīts protokols par sīko huligānismu.

"Delfi" jau vēstīja, ka saspīlējums attiecībās starp Krieviju un Ukrainu ar jaunu sparu uzliesmoja sestdien, kad pie Krievijas vēstniecības ēkas Kijevā sanākušie piketētāji sāka ēku apmētāt ar olām, briljantzaļā pudelēm un Molotova kokteiļiem, kā arī dauzīt krievu diplomātu automašīnas.

"Eļļu ugunij" vēl pielēja kāds pie vēstniecības ēkas tapis videoieraksts, kurā redzams, ka Ukrainas ārlietu ministra pienākumu izpildītājs Andrejs Dešķica, runājot ar piketētājiem, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam velta pēdējos mēnešos Ukrainā iecienīto apzīmējumu "Putin - h-lo!", kas atvasināts no vīriešu dzimumlocekļa nosaukuma "mātes valodā". Šis videoieraksts pamatīgi sakaitinājis Krievijas amatpersonas, piemēram, Krievijas domes Starptautisko lietu komitejas vadītājs Aleksejs Puškovs pēc tam savā "Twitter" kontā paziņoja, ka Dešķica ir neadekvāts un viņu nevar ielaist ANO Ģenerālajā asamblejā, jo viņš tur piedzeršoties un visus apvemšot.

Pret Krievijas vēstniecību Kijevā vērsto vandalisma aktu nosodījušas gan ASV, gan ES amatpersonas. Ukrainas tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka notikušais ir provokācija un jau svētdien paziņoja par trīs iespējamo provokatoru aizturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!