Foto: AP/Scanpix

Komentējot pasaules lielvaru un Teherānas topošo kodolvienošanos, ieroču eksperti trešdien brīdinājuši no "Fausta vienošanās" ar Irānu un aicinājuši ASV uzstāt uz stingrām pārbaudēm.

Uzrunājot ASV likumdevējus, bijušais prezidenta Džordža Buša padomnieks ieroču kontroles jautājumos Stīvens Raidmeikers, norādīja, ka vienošanās, kas pašreiz tiek gatavota, būtu "radikāla atkāpšanās no ASV atomieroču neizplatīšanas politikas".

Raidmeikers uzsvēra, ka pašos pamatos šāda vienošanās nozīmētu to, ka starptautiskā sabiedrība būtībā atzīst Irānas kodolspēku.

Irāna un pasaules lielvaras trešdien Vīnē atsāka sarunas par vispārīgo vienošanos, lai pārtrauktu 12 gadus ilgušo konfliktu par Irānas kodolprogrammu.

Vienošanos iecerēts noslēgt līdz 30.jūnijam, nodrošinot tūlītēju kodolieroču nesasniedzamību Teherānai un samazinot Rietumu noteiktās sankcijas pret Teherānu.

Vašingtona uzskata, ka šāda vienošanās palielinās drošību reģionā un visā pasaulē, nodrošinot, ka Irānai nepieciešams vismaz gads, lai iegūtu pietiekami daudz materiāla kodolieroča radīšanai.

ASV prezidents Baraks Obama arī norādīja, ka neviena cita valsts labāku alternatīvu nav piedāvājusi.

Bijušais Irānas kodolprogrammas inspektors Deivids Olbraits ASV Pārstāvju palātas ārlietu komitejai norādīja, ka joprojām paliks atklāts jautājums, vai Irānai pēc vienošanās termiņa beigām būs kodolieroči vai nē.

Olbraits uzsvēra, ka līguma detaļas un nosacījumi joprojām nav skaidri noteikti, bet tam ir būtiska nozīme.

Viņš norādīja, ka sarunās Irāna ir ieņēmusi izaicinošu pozu, bet ASV uzstājas kā problēmu risinātāja, taču tas nenāk par labu risinājuma meklēšanai.

Saskaņā ar ASV sniegto informāciju Irāna ir piekritusi par divām trešdaļām samazināt urāna bagātināšanai izmantojamo centrifūgu skaitu, proti, no 19 000 līdz aptuveni 6000, un liekās centrifūgas noglabāt ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) uzraudzītā noliktavā.

Irāna arī piekritusi turpmākos 15 gadus nebūvēt jaunus objektus urāna bagātināšanai, samazināt savus urāna krājumus un iekonservēt vairākas savas rūpnīcas.

Šo pasākumu mērķis ir nodrošināt, ka Irānai nepieciešams vismaz gads, lai iegūtu materiālus kodolieroču radīšanai.

Tomēr Raidmeikers pauda bažas, ka topošais līgums izrādīsies "Fausta vienošanās".

Viņš norādīja, ka ar šo vienošanos pasaules lielvaras iegūs īstermiņa apmierinājumu un, iespējams, turpmākos desmit gadus varēs dzīvot ar nedaudz mierīgāku sirdi, bet pēc tam šie īstermiņa labumi izgaisīs un Irāna dabūs visu, ko jebkad ir vēlējusies.

Olbraits savukārt uzsvēra, ka vienošanās īstenošanā būtiska ir kontrole, pārbaudes. Viņš aicināja Vašingtonu piespiest Irānu piekrist inspekcijām jebkurā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!