Neskatoties uz vienošanos par pamieru, ieroču, munīcijas un kaujinieku plūsma no Krievijas uz Ukrainas austrumiem nav mazinājusies, trešdien paziņojis ANO Cilvēktiesību birojs.

Konfliktā Ukrainas austrumos kopš 2014. gada aprīļa dzīvību zaudējuši vairāk nekā 9000 cilvēku, bet 20 700 tikuši ievainoti, liecina ANO dati.

Kijevas valdība un Krievijas atbalstītie kaujinieki februārī parakstīja vienošanos par pamieru, tomēr epizodiskas sadursmes joprojām turpinās un Ukrainas varasiestādes vēl arvien nekontrolē robežu ar Krieviju.

ANO novērotāji Ukrainā secinājuši, ka ieroču un kaujinieku plūsma no Krievijas "padara situāciju viegli uzliesmojošu".

ANO eksperti arī ziņo par slepkavību, spīdzināšanas, nelikumīgas aizturēšanas gadījumiem un piespiedu darbu kaujinieku kontrolētajos Luhanskas un Doņeckas reģionos.

Vienlaikus ziņojumā uzsvērts, ka 2,9 miljoni cilvēku, kas dzīvo šajos reģionos, cieš no Ukrainas valdības noteiktajiem ierobežojumiem kustībai pāri frontes līnijai.

Šī politika novedusi pie "pastiprinātas izolētības sajūtas daudziem cilvēkiem, ierobežojot piekļuvi medicīniskajai aprūpei un sociālajiem pabalstiem, kā arī izjaucot ģimeņu un kopienu saites", secinājis ANO Cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!