Foto: AFP/Scanpix
Gaisa triecienos Afganistānas pilsētā Kunduzā mediķu organizācijas "Medecins Sans Frontieres" ( "Ārsti bez robežām", MSF) slimnīcai gājuši bojā 16 cilvēki, paziņoja organizācija, bet NATO pieļāva, ka gaisa triecienus varētu būt veikuši ASV spēki.

"Medecins Sans Frontieres" slimnīca tiek uzskatīta par galveno medicīnas iestādi reģionā, kas pēdējo dienu laikā ir strādājusi "pāri savu spēju robežai", jo islāmistu kaujinieku grupējums "Taleban" vairākas dienas bija pārņēmis kontroli pār provinces galvaspilsētu.

MSF preses pārstāve Keita Stedžmena sacīja, ka uzbrukumā gājuši bojā 16 cilvēki un upuru vidū ir deviņi organizācijas darbinieki, kā arī trīs bērni. 37 cilvēki ir ievainoti.

Organizācijas paziņojumā teikts, ka sestdienas naktī "tās traumu centram Kunduzā vairākas reizes trāpīja ilgstošā bombardēšanā un tas ir būtiski cietis".

Iepriekš tika vēstīts, ka deviņi MSF darbinieku nāve ir apstiprināta un vēl vairāk nekā 30 ir bezvēsts pazuduši.

Triecienu laikā 105 pacienti un viņu aprūpētāji, kā arī vairāk nekā 80 MSF starptautisko un vietējo darbinieku atradās slimnīcā, informēja organizācija. Piektdien tika vēstīts, ka slimnīcā atrodas 59 bērni.

NATO paziņoja, ka, iespējams, gaisa triecienus veica ASV spēki.

Alianses paziņojumā teikts, ka "ASV spēki veica gaisa triecienus Kunduzas pilsētā pulksten 2.15 pēc vietējā laika (23.45 pēc Latvijas laika).. pret indivīdiem, kas apdraud spēkus". MSF paziņojumā bija norādīts, ka slimnīcai trāpīja pulksten 2.10 pēc vietējā laika.

"Trieciena rezultātā varētu būt nodarīts netiešs kaitējums netālu esošajai medicīnas iestādei. Par notikušo sākta izmeklēšana," piebilda NATO.

MSF paziņoja, ka triecieni turpinājās 30 minūtes pēc tam, kad ASV spēki tika informēti par trāpījumu slimnīcai.

"Taleban" paziņojumā apsūdzēja "barbariskos amerikāņu spēkus", kas esot apzināti veikuši gaisa triecienu "nogalinot un ievainojot desmitiem ārstu, medmāsu un pacientu".

MSF traumu centrs Kunduzā ir vienīgā medicīnas iestāde reģionā, kas var aprūpēt lielākus ievainojumus.

Kunduzā notiek smagas kaujas kopš "Taleban" kaujinieki pirmdien veica ofensīvu provinces galvaspilsētā, kas kļuva par pirmo lielpilsētu, kuru kaujinieki pārņem savā kontrolē kopš 2001.gada. Ceturtdien Afganistānas spēki paziņoja, ka ir atguvuši kontroli pār pilsētu.

Vietējie Afganistānas spēki ar NATO īpašo spēku un ASV gaisa triecienu atbalstu iet no mājas uz māju, lai padzītu nemierniekus no pilsētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!