Foto: DELFI
Līdz ar 2014.gada maijā paredzētajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām mainīsies sistēma, kā tiek izraudzīts, kurš būs Eiropas Komisijas (EK) nākamais prezidents. Jaunā sistēma paredz, ka partiju grupām, līdzīgi kā ASV, būs jāizvirza savi kandidāti.

Ceturtdien Briselē kļuvis zināms, kā savu pretendentu izvēlēsies Eiropas Tautas partijas grupa. Par vienu no šī politiskā spēka potenciālajiem kandidātiem iepriekš minēts Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V).

Par EK prezidentu tiks virzīts EP vēlēšanās uzvaru guvušās partiju grupas kandidāts. Šim kandidātam gan vajadzēs iegūt atbalstu arī Eiropadomē, kā arī EP. Abās institūcijās notiks balsojumi, par vai pret nākamo EK prezidentu.

Eiropas Tautas partijas grupa, par kuras potenciālo kandidātu minēts arī Dombrovskis, ceturtdien kongresā nolēmusi:

13.februārītiks atklāta partijas grupas iekšējā kandidātu pieteikšanās. Lai tiktu šim statusam nominēts, būs nepieciešams saņemt savas nacionālās valsts partijas izvirzījumu, kā arī saņemt nomināciju no divām citām ES dalībvalstu partijām, kuras ir arī  pārstāvētas EP partiju grupās. Šīs divas partijas nedrīkstēs būt no tās pašas valsts, kuru pārstāv kandidāts.

5. marts būs pēdējais kandidātu pieteikšanās termiņš.

6. martā. Partijas politiskā asambleja (partijas grupas institūcija ar konsultatīvu lomu) lems par to, kurus no kandidātiem piedāvāt partijas kongresam, kam tad būs arī jāizdara gala lēmums. Nav skaidri kritēriji, kā partiju grupas asambleja izlems, kuri kandidāti ir piedāvājami kongresam, un kuri nav.

7.martā kongress balsos par politiskās asamblejas izvēlētajiem kandidātiem. Tiks izvēlēts viens veiksmīgais, kurš kļūs par partiju grupas reklāmas kampaņas seju maija beigās paredzētajās EP vēlēšanās.

EPP bija pēdējā no EP partiju grupām, kas vēl nebija apstiprinājusi EK prezidenta amata kandidāta izraudzīšanās procedūru.

EK šī brīža prezidents, bijušais Portugāles premjers Žozē Manuels Barrozu, oficiāli paziņojis, ka 2014.gadā uz savu trešo pilnvaru termiņu nekandidēs, vēsta "Euobserver.eu".

Jau ziņots, ka Premjers Valdis Dombrovskis (V) varētu būt viens no diviem  reālākajiem  Eiropas Tautas partiju (ETP) grupas kandidātiem Eiropas Komisijas prezidenta amatam, apliecināja portāla "Delfi" avoti Eiropas Parlamentā  un eiroparlamentārietis Kārlis Šadurskis (V).

Pats Dombrovskis gan minējis, ka gatavojās turpināt savu politisko karjeru Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!