Foto: DELFI
Igaunijas ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu saistībā ar septiņu igauņu velotūristu nolaupīšanu martā Libānā, otrdien informē portāls "Delfi.ee".

Kā paskaidrojusi vadošā valsts prokurore Heilī Sleppa, Drošības policija izmeklē notikušo saistībā ar krimināllikuma pantu par ķīlnieku sagrābšanu jau kopš marta.

"Lai noskaidrotu apstākļus kādos notikusi Igaunijas pilsoņu nolaupīšana vajadzīga plaša starptautiska sadarbība. Igaunijas mērķis ir maksimāli izmantot visas iespējas," klāstīja Sleppa.

Starptautiskās vienošanās un konvencijas par tiesisko sadarbību, kurām Igaunija ir pievienojusies, paredz informācijas apmaiņu, ja ir ierosināta krimināllieta.

"To vajadzēja izdarīt, vēl jo vairāk, ka par nozieguma faktu neviens nešaubās," norādīja prokurore.

Jau vēstīts , ka 23. martā bruņoti noziedznieki Libānas austrumos Bekaas ielejā nolaupīja septiņus velotūristus no Igaunijas. Nolaupīšana notika Zahles pilsētas rūpniecības rajonā 50 kilometrus uz austrumiem no Beirūtas drīz pēc tam, kad viņi bija ieradušies Libānā no Sīrijas.

Nolaupītāji brauca ar melnu vieglo automašīnu "Mercedes" un diviem baltiem mikroautobusiem. Noziedznieki ar nolaupītajiem aizbrauca Kfarzabadas ciemata virzienā.

Drošībnieki netālu no Zahles pilsētas atrada velosipēdus un mugursomas ar Igaunijas pilsoņu personīgajām mantām.

Visi nolaupītie ir vīrieši vecumā no 25 līdz 40 gadiem. Internetā izplatītā videovēstījumā viņi vēršas pie vairāku arābu valstu, tajā skaitā Sīrijas valdības, lūdzot viņus atbrīvot. Pastāv versija, ka viņus tur gūstā Sīrijā.

Vēlāk atbildību par nolaupīšanu uzņēmās mazpazīstams grupējums - "Kustība par atdzimšanu un reformām", kura arī pieprasīja izpirkuma maksu.

Tomēr turpmākas nolaupītāju aktivitātes un varas iestāžu rīcības nebija. Tika ziņots, ka aizturēti vairāki cilvēki, kas saistīti ar noziegumu, taču gūstekņu liktenis un atrašanās vieta palika nezināmi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!