Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkorejas laikraksta "Pulse" rīcībā esošā informācija liecina, ka Igaunija par vismaz 12 Dienvidkorejā ražotām lietotām haubicēm "K9 Thunder", kas Igaunijas bruņoto spēku rīcībā nonāks līdz 2021. gadam, maksās nedaudz vairāk nekā 47 miljonus eiro.

"Pulse" vēstīja, ka Somija tuvākajā laikā ar Dienvidkoreju noslēgs līgumu par 48 lietotu haubiču "K9 Thunder" iegādi, līguma summai sasniedzot nepilnus 190 miljonus eiro.

Savukārt Igaunija no Dienvidkorejas plāno iegādāties 12 haubices, par kurām, kā liecina "Pulse" rīcībā esošā informācija, tā samaksās 47 miljonus eiro.

Laikraksts vēstīja, ka līguma ar Igauniju nosacījumi būs līdzīgi līgumam ar Somiju. Turklāt Somija un Igaunija plāno iegādāties arī apkalpojošo tehniku un rezerves daļas. "Pulse" vēstīja, ka Somija par to maksās tikpat, cik par pašām haubicēm, proti, aptuveni 190 miljonus eiro.

Tāpat izdevumā norādīts, ka jaunas "K9 Thunder" cena ir ap pieciem miljardiem vonu (četriem miljoniem eiro), bet lietota haubice ir par piektdaļu lētāka.

Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants Riho Terrass pirmdien Seulā ar Dienvidkorejas bruņojuma piegāžu administrācijas vadītāju parakstīja saprašanās memorandu, kas rada priekšnosacījumus, lai sāktu sarunas par "K9 Thunder" ar 155 milimetru kalibru piegādēm.

Plānots, ka haubices, kuras Igaunijai tiks piegādātas līdz 2021. gadam, izmantos pirmās kājnieku brigādes artilērijas bataljons.

Igaunijas aizsardzības ministrs Marguss Tsakhna iepriekš pašgājējlielgabalu iepirkumu raksturoja kā vēl vienu lēcienu bruņoto spēku attīstībā. Viņš pavēstīja aģentūrai BNS, ka Igaunija vēlas iegādāties mazlietotus lielgabalus, kurus bruņotie spēki var izmantot vismaz 30 gadus.

"K9 Thunder" ražo Dienvidkorejas aizsardzības bruņojuma kompānija "Hanwha Techwin". Haubiču sērijveida ražošana sākās 1999. gadā. Pašgājējlielgabals, kas sver 47 tonnas, var sasniegt ātrumu 65 kilometri stundā. Haubices maksimālais šaušanas attālums ir 40 kilometri. "K9 Thunder" ir paredzēta piecu cilvēku apkalpe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!