Foto: RIA Novosti/Scanpix

Igaunija nolēmusi izraudzīties par Krievijas nolaupītā Drošības policijas (KaPo) darbinieka Estona Kohvera aizstāvjiem Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieču advokātus Marku Feiginu (attēlā pa labi) un Nikolaju Polozovu, trešdien paziņojis Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets

"Ņemot vērā ārkārtīgi sarežģīto situāciju, mēs uzskatām par nepieciešamu nodrošināt Igaunijas pilsonim pēc iespējas profesionālāku tiesisko aizstāvību," viņš norādījis, atgādinot, ka Igaunija uzskata Kohvera arestu par nelikumīgu un pieprasa pēc iespējas drīzāk nogādāt viņu atpakaļ.

Kā norāda portāls "Delfi.ee", Feigins ir Krievijas politiķis un advokāts, kas 2011. un 2012.gadā kļuvis par aktīvu opozicionāru. Šovasar viņš paziņoja, ka pārstāv Krievijas cietumā ieslodzīto ukraiņu kara lidotāju Nadeždu Savčenko, un tviterī solīja ukraiņiem, ka darīs visu, lai viņa varētu atgriezties brīvībā.

Polozovs aizstāvējis arī Krievijas Kreisās frontes līderi Sergeju Udaļcovu, bet Feigins - viņa līdzgaitnieku Leonīdu Razvozžajevu, kuriem par masu nekārtību organizēšanu pirms Krievijas prezidenta Vladimira Putina inaugurācijas 2012.gadā šovasar tika piespriests četrarpus gadu cietumsods.

Kā ziņots, Igaunija pazaudēja sakarus ar Kohveru piektdien, kad viņš pie Luhamā robežpārejas punkta izmeklēja ar kontrabandu saistītu noziegumu. Nākamreiz viņš tika redzēts tikai Krievijas televīzijā.

Igaunija uzskata, ka Kohvers tika nolaupīts, bet Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) paziņojis, ka viņš arestēts aizdomās par spiegošanu.

Par Kohvera aizturēšanu Maskava Igauniju oficiāli informēja tikai pirmdien, lai gan saskaņā ar pašas Krievijas likumdošanu ārvalstnieka aizturēšanas gadījumā tas jāizdara 12 stundu laikā. Krievija nepildīja arī starpvalstu vienošanos, kas paredz, ka 72 stundu laikā jānodrošina tikšanās ar aizturētajiem.

Iespēja tikties ar Kohveru, kurš atrodas apcietinājumā Maskavā, Igaunijas pārstāvim tika dota tikai otrdien. Turpmāk Kohvers varēs sazināties ar konsulu pa telefonu, bet pirms katras tikšanās būs nepieciešama īpaša atļauja.

Sestdien Maskavas Lefortovas rajona tiesa paziņoja, ka viņam noteikts apcietinājums. Krievijas puse Kohveram iecēlusi savu advokātu Jevgeņiju Aksjonovu. Pēc ERR rīcībā esošās informācijas, nākamā tiesas sēde Kohvera lietā varētu notikt tuvāko divu mēnešu laikā.

ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāve Marija Harfa Igaunijas raidorganizācijai ERR paziņojusi, ka Savienotās Valstis aicina Krieviju nekavējoties nokārtot Kohvera atbrīvošanu.

Tikmēr Krievijas robežsargi trešdien atteikušies no iepriekš norunātās tikšanās ar igauņu kolēģiem, kuras laikā bija paredzēts parakstīt protokolu par Igaunijas valsts robežas pārkāpumu saistībā ar Kohvera nolaupīšanu, kurā atzīts, ka notikuma vietā atklātas pēdas, kas no Krievijas ved uz Igauniju un atpakaļ un liecinot, ka Kohvers aizturēts robežas Igaunijas pusē.


Jau incidenta dienā, 5.septembrī, šādu notikuma vietas apskates protokolu bija parakstījuši abu pušu atbildīgo amatpersonu palīgi, tomēr pirmdien pusēm četru stundu laikā neizdevās panākt vienprātību attiecībā uz dokumenta detaļām un tika norunāts vēlreiz tikties trešdien.

Kā sprieda speciālisti, acīmredzot protokola rakstīšanas brīdī Krievijas robežsargi vēl nav bijuši informēti par Krievijas FDD operāciju, kurā tika nolaupīts Kohvers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!