Igaunijas Vides ministrija izlēmusi veltīt 400 000 kronu (18 000 latu), lai no privātīpašnieka nopirktu zemes gabalu, uz kura atrodas valstī vecākais dzīvais koks - ozols, kurš varētu būt aptuveni 600 gadu vecs, un kura attēls ir uz 10 kronu banknotes, vēsta laikraksts "Postimees".
Ministrija šādu lēmumu pieņēma pēc tam, kad zemes gabala īpašnieks Urvastes pagastā Veru apriņķī šovasar izlēma pārdot savu īpašumu, uz kura atrodas Tammes-Lauri ozols.

Zemi septembra sākumā nopirka Aivo Vartons, kurš ir vietējās padomes deputāts un veiksmīgas netālu esošas viesu mājas īpašnieks.

Vides ministrijai bija divi mēneši laika, lai izmantotu savu priekšrocību nopirkt nekustamo īpašumu, uz kura atrodas nacionālā mantojuma objekts. Pāris dienas pirms termiņa beigām vides ministrs Reins Randvers apstiprināja zemes gabala pirkumu.

"Koks tiešām ir Igaunijas simbols, kurš ir pat iemūžināts uz banknotes. Šim īpašumam piederot valstij, mēs varam nodrošināt iespējami labāko aizsardzību ozolam un apkārtējai ainavai," sacīja Vides ministrijas vicekanclers Olavs Etverks.

Viņš teica, ka ozols ir svarīgs gan no vides saglabāšanas, gan no kultūras mantojuma viedokļa.

Tā kā ozols atrodas atklātā laukā, nopērkot zemi, ministrija nodrošina, ka tā tuvumā netiks uzceltas mājas, kas varētu aizsegt skatu.

Koks gadiem ilgi ir aizsargāts objekts un iepriekš būvniecība bija aizliegta 50 metru rādiusā.

Vartons sacīja, ka viņš lēmumu nepārsūdzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!