Igaunijas Tartu apriņķa tiesa 2015. gada oktobrī un šā gada februārī piespriedusi cietumsodu trim apsūdzētajiem par spiegošanu Krievijas specdienestu labā, otrdien paziņoja Igaunijas Valsts prokuratūra (ģenerālprokuratūra).

Valsts prokuratūrā informēja, ka neviens notiesātais nav bijis ierēdnis un viņiem nebija pieejas Igaunijas valsts noslēpumam.

Otrdien preses konferencē Valsts prokuratūras prokurore Inna Omblere teica, ka visi notiesātie lielākā vai mazākā mērā bijuši iesaistīti kontrabandā, tostarp cigarešu kontrabandā. Kontrabandas darbību gaitā viņiem izveidojušies kontakti ar Krievijas specdienestiem.

Daži no notiesātajiem vīriešiem saņēma arī materiālu labumu no informācijas sniegšanas. Tomēr viņu galvenais motīvs bija attaisnot savu nelegālo darbību kontrabandā, sacīja prokurore.

Igaunijas Drošības policijas preses pārstāvis Hariss Pūseps norādīja, ka trīs gadījumi ir spilgts piemērs tam, kā Krievijas specdienesti meklē kontaktus ar Igaunijas iedzīvotājiem un savās interesēs izmanto arī kontrabandistus, ne vienmēr ir nepieciešams, lai personai ir tieši kontakti ar Igaunijas drošības institūcijām.

"Nevienam no viņiem nebija pieejas nedz Igaunijas valsts noslēpumam, nedz ārvalstu informācijai," Pūseps teica žurnālistiem.

Viņš atzina, ka notiesāto personu rīcība radīja valsts drošības apdraudējumu. "Tomēr tas nenonāca līdz tam, lai tiktu apdraudēta konstitucionālā kārtība. Mēs pilnībā novērsām lielāku kaitējumu," uzsvēra Igaunijas Drošības policijas preses pārstāvis.

Jaunākais no spriedumiem nolasīts pagājušās nedēļas beigās 32 gadus vecajam Igaunijas un Krievijas dubultpilsonim Maksimam Gruzdevam. Viņam piespriests četru gadu cietumsods. Drošības policija un Valsts prokuratūra apsūdzēja viņu par slepenu attiecību izveidošanu un uzturēšanu ar Krievijas specdienestu, lai kaitētu Igaunijas drošības institūciju darbībai. Apsūdzībā teikts, ka 2013. gada otrajā pusē Krievijas specdienests savervēja Gruzdevu Krievijas Pleskavas apgabalā. Kopš savervēšanas līdz aizturēšanai 2015. gada oktobrī Gruzdevs piegādāja Krievijas specdienestam informāciju, tostarp par Igaunijas Drošības policijas darbinieku darbību, un piedalījās Krievijas specdienesta aģenta darbā.

2015. gada oktobrī tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu 21 gadu vecajam Igaunijas un Krievijas dubultpilsonim Aleksandram Rudņevam par noziegumiem pret Igaunijas valsti, kas pastrādāti sadarbībā ar Krievijas specdienestu. Rudņevu Pleskavas apgabalā Krievijas specdienests savervēja 2013. gada pavasarī, un viņš piegādāja informāciju Krievijas specdienestam līdz aizturēšanai 2015.gada martā. Apsūdzībā teikts, ka Rudņevs Krievijas specdienestam piegādāja izlūkošanas datus par Igaunijas Aizsardzības spēku aktivitāti Igaunijas dienvidos un informāciju par Igaunijas Policijas un robežsardzes dienesta Dienvidu prefektūras robežsardzes bāzēm un dienesta vietām.

Savukārt 2015. gada oktobrī tiesa piesprieda četru gadu un desmit mēnešu cietumsodu 42 gadus vecajam Pāvelam Romanovam, kuram nav nevienas valsts pilsonības un kurš slepenu sadarbību ar Krievijas specdienestiem Pleskavas apgabalā sāka 1994. gadā. Viņu aizturēja 2015. gada februārī. No Romanovam piespriestā soda trīs gadi ir nosacīts sods. Saskaņā ar apsūdzību Romanovs citas valsts specdienestiem sniedza informāciju par Igaunijas militārās aizsardzības spējām, Igaunijas valsts robežas aizsardzību un par tiesībsargājošo institūciju darbinieku amata pienākumiem.

Izmeklēšanu veica Drošības policija, bet to uzraudzīja Valsts prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!