Foto: Reuters/Scanpix

Seši Igaunijas Aizsardzības spēku pārstāvji pirmdien dosies uz Irāku, lai piedalītos vietējo karavīru apmācīšanā cīņai pret teroristu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), piektdien vēsta laikraksts "Postimees".

Igaunijas vienību vadīs kapteinis Rainers Samarokovs, kuram šī būs pirmā ārvalstu misija, bet trim vienības locekļiem jau bijusi pieredze Afganistānā un Irākā.

Igaunijas instruktori piedalīsies ASV vadītajā operācijā "Inherent Resolve" ("Nesatricināma apņēmība") un būs daļa no Dānijas kontingenta Anbaras provincē. Militārās operācijās Sīrijas teritorijā Igaunijas pārstāvji nepiedalīsies. Viņi apmācīs Irākas policistus, robežsargus un karavīrus.

Igaunijas karavīri dosies uz Irāku kopā ar 150 Dānijas militārpersonām un sešiem Latvijas Aizsardzības spēku pārstāvjiem. Plānots, ka Igaunijas instruktori Irākā paliks pusgadu.

Igaunijas aizsardzības ministrs Hanness Hanso maijā paziņoja, ka Dānija ir uzaicinājusi Igauniju piedalīties šajā misijā. Ministrs tobrīd norādīja, ka misija, visticamāk, ilgs ilgāk par sešiem mēnešiem un gada beigās valdība lūgs parlamentam mandātu misijas pagarināšanai.

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas publiskoto informāciju šī militārā operācija izmaksās aptuveni 120 000 eiro un tiks segta no ministrijas budžeta.

"Inherent Resolve" pret džihādistu grupējumu "Daesh" sākta 2014. gada jūnijā. Tajā piedalās 21 valsts: Apvienotie Arābu Emirāti, Austrālija, Bahreina, Beļģija, Dānija, Francija, Itālija, Jaunzēlande, Jordānija, Kanāda, Latvija, Lielbritānija, Nīderlande, Norvēģija, Portugāle, Saūda Arābija, Somija, Spānija, Turcija, Ungārija un Vācija.

Igaunija iepriekš finansiāli ir atbalstījusi palīdzību Irākas bēgļiem un piegādājusi ieročus un munīciju Irākas drošības spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!