Foto: AFP/Scanpix/LETA

Netieši nostājoties opozīcijā Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žanam Klodam Junkeram, Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers norādījis, ka Krievijas rīcība nosaka robežas saziņai ar Maskavu.

"Eiropas Savienības spēks slēpjas cieņā pret demokrātiju, likuma varu un pamata brīvībām. Fakts, ka pašreizējie Krievijas līderi neatbalsta tās pašas pamata vērtības, noteikti nosaka ierobežojumus tam, kā Eiropa var komunicēt ar Kremli," teikts Igaunijas Ārlietu ministrijas publiskotajā Miksera komentārā. "Tikai tad, kad Krievijas līderi sāks sekot vispārpieņemtajiem starptautisko tiesību principiem, mēs varēsim sākt runāt par saziņu uz "vienlīdzīgiem pamatiem"," norādījis Miksers.

Junkers 28.aprīlī publiskotā intervijā Nīderlandes medijam "Trouw" sacīja, ka uzskata Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par savu draugu, un piebilda, ka drošība Eiropā nav iedomājama bez Krievijas un ir jāatjauno kontakti ar Maskavu.

"Eiropai jārunā ar Krieviju stingri, pēc vienotiem standartiem un no principu pozīcijām, mums jārunā par Krieviju godīgi un pārāk daudz nedomājot par to, ko mums gribētos sagaidīt. Es piekrītu Junkera atzinumam, ka Krievija spēlē nozīmīgu lomu Eiropas drošībā, bet šī loma patlaban diemžēl ir pārsvarā negatīva," norādījis Miksers.

Junkers intervijā sacīja, ka Eiropai un Krievijai ir jāatjauno sakari un jāatstāj aiz muguras naidīgā retorika, kas atgādina Aukstā kara laiku. "Mans draugs Vladimirs Putins - jo mēs esam bijuši draugi gadiem ilgi, lai gan mūsdienās nedrīkst teikt, ka Putins ir tavs draugs - tika ļoti nepatīkami aizskarts ar vienu [toreizējā ASV] prezidenta [Baraka] Obamas [sacīto] teikumu [2014.gadā], ka Krievija ir tikai reģionāla lielvara," norādīja Junkers, uzsverot, ka tā noteikti nav.

"Mums jāmācās runāt ar Krieviju uz vienlīdzības pamatiem," piebilda Junkers. Viņš uzsvēra, ka Krievija ir milzīgs spēlētājs, bez kura Eiropas drošība nav iedomājama, un norādīja, ka Eiropas ietekme uz pasaules skatuves sarūk, pieaugot citu spēlētāju spēkam. "Mēs, eiropieši, dažreiz domājam, ka mēs esam pasaules valdnieki. Mēs aizmirstam, ka mēs esam maza un vāja Visuma daļiņa. Mēs zaudējam ekonomisko spēku. Mēs lēnām, bet noteikti noslīdam no 25% no globālā nacionālā kopienākuma līdz 18%-16%," norādīja Junkers. "Mēs zaudējam arī demogrāfijā. Mēs eksistējam kultūras ziņā, bet mēs nedominējam," sacīja Junkers, aicinot, eiropiešus būt pieticīgākiem un ieklausīties pārējā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!