Foto: LETA

Igaunija robežas būvniecībā ar Krieviju plāno investēt 75 miljonus eiro, un arī Latvijai jāinvestē robežas drošībā, intervijā LNT raidījumam "LNT Ziņu TOP 10" ieteicis Igaunijas iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs.

"Katra investīcija robežas drošībā ir ļoti labs ieguldījums," norādījis ministrs. "Cik es zinu, Latvija ir nolēmusi būvēt un investēt robežas konstrukcijā apmēram 20 miljonus eiro. Tas varbūt ir mans ieteikums Latvijai – ja jūs kaut kur investējat, tad jums ir jāinvestē robežas drošībā," teicis Pevkurs.

"Ja mēs skatāmies uz to, ka tiks būvēta Igaunijas - Krievijas robeža, bet Latvija to pašu nedarīs - ir tikai daži kilometri starp Latvijas, Igaunijas, Krievijas robežām, un nebūs grūti no Krievijas ienākt Latvijā un pēc tam Igaunijā," savu pozīciju pamatojis ministrs.

Vaicāts par nozīmīgākajām jomām, kurām uzmanība būtu jāpievērš visām trīs Baltijas valstīm koordinēti, viņš minējis sadarbību pretizlūkošanas jomā, "skatoties uz to, ko dara Krievija". Saskaņā ar viņa pausto, Krievijas uzvedību ir lielākais drauds, taču satraucoša ir arī situācija ar bēgļiem Eiropā.

"Ja mēs paskatāmies uz pēdējām tendencēm Eiropā, tad noteikti mums jābūt ļoti uzmanīgiem, skatoties uz to, kas notiek Polijā, redzam cilvēku kustību uz Baltijas valstīm. Tad noteikti ir jābūt "zvanam", kurš iezvanās, jo citādi šie cilvēki sāks pārvietoties uz Somiju un Zviedriju. Lai izvairītos no tā, nav iespējams, ka mēs somu un zviedru kolēģiem sakām, ka neko nedarīsim. Tā nav opcija," klāstījis Pevkurs.

Pēc viņa stāstītā, robežkontrole tiek uzlabota arī tāpēc, lai cīnītos ar kontrabandu: "Un tas ir vēl viens iemesls robežas būvniecībai, kāpēc mēs ieguldām tik daudz pūļu, lai iegūtu ļoti labu robežkontroli. Dažos gados tā būs gatava, tad mums būs 100% elektroniska robežkontrole, līdz ar to nebūs nekādas iespējas, ka kāds pārnesīs kaut ko pār robežu, mums to nezinot."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!