Foto: AFP/Scanpix

Ir vērts izvērtēt ierosinājumus par krievu valodā raidoša televīzijas kanāla izveidi krievvalodīgajai auditorijai Baltijas valstīs, paziņojusi Igaunijas kultūras ministre Urve Tīdusa.

"Manuprāt, visas idejas, kas ir izvirzītas ar patiesu vēlmi uzlabot situāciju, ir nopietnas izskatīšanas vērtas," trešdien sacīja ministre. "Jau iepriekš ir bijusi pausta ideja par kopīgu Baltijas valstu vai vairāku Eiropas valstu televīzijas kanālu, lai radītu iespēju sniegt alternatīvu krievvalodīgajiem skatītājiem," viņa piebilda.

"Tomēr tās īstenošana ir diezgan ciets rieksts un noteikti nebūs viegls izaicinājums naudas jautājumā. Pat sadarbojoties vairākām valstīm," secināja Tīdusa.

"No praktiskā viedokļa un ātrāka efekta iegūšanai būtu saprātīgāk ieguldīt tur, kur jau ir labs potenciāls - skatītāji, labs profesionāļu kolektīvs. Piemēram, [Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR vakara ziņu raidījumā] "Aktuaalne kaamera" krievu valodā," ierosināja ministre, aicinot izvērtēt skatītāju jau iecienītus formātus un domāt par to, kā tos padarīt vēl pievilcīgākus.

"Protams, pēdējo dienu laikā atkārtoti ierosinātie priekšlikumi ir jāizskata, no jauna jāaplūko, un es domāju, ka tas tiks izdarīts tuvākajā laikā," solīja Igaunijas kultūras ministre. "Mums noteikti ir jāatceras, ka, lai gan televīzijas kanāli krievvalodīgajiem ir viens no ceļiem informācijas iegūšanai, tas nav vienīgais, jo īpaši jaunāko paaudžu vidū, kas informāciju daudz lielākā mērā iegūst internetā," viņa uzsvēra.

Tīdusa teica, ka vairākiem Igaunijas plašsaziņas līdzekļiem ir diezgan spēcīgi ziņu portāli krievu valodā un, aplūkojot kopējo plašsaziņas līdzekļu ainu Igaunijā, nevajadzētu aizmirst, ka ERR krievu valodā raidošajai radiostacijai "Raadio 4" ir plašs klausītāju loks.

Jau vēstīts, ka Igaunijā pazīstamais žurnālists Anvars Samosts, kas ir "Tēvzemes" un "Res Publica" savienības (IRL) kandidāts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, Tīdusai ierosinājis, ka Baltijas valstīm būtu kopīgi jāierosina izveidot Eiropas Savienības (ES) televīzijas kanālu krievu valodā.

"Pašlaik ir labākais brīdis Igaunijai, Latvijai un Lietuvai nākt klajā ar tādu iniciatīvu," bijušais vairāku mediju vadītājs uzsvēra paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. "Domāju, ka kultūras ministre - nepieciešamības gadījumā kopā ar ārlietu ministru, aizsardzības ministru un premjeru - veiks nepieciešamos pasākumus," viņš rakstīja.

Laikrakstā "Postimees" pirmdien publicētā rakstā Samosts pirmo reizi publiski izteicās par ideju izveidot krievu valodā raidošu ES televīzijas kanālu, lai mazinātu spēcīgo propagandu, ko izvērš Krievijas televīzijas kanāli, no kuriem krievvalodīgie iedzīvotāji galvenokārt gūst informāciju.

Diskusijas par tāda kanāla izveidi Baltijas valstu līmenī aktivizējušās arī Latvijā.

Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājs Ivars Belte otrdien žurnālistiem sacīja, ka vienota Baltijas televīzijas kanāla izveide, kas raidītu krievu valodā, satura izmaksas varētu būt divi miljoni eiro gadā, bet tādu kanālu izveidot varētu jau nākamgad.

Pēc pozitīvu atbilžu saņemšanas no Igaunijas un Lietuvas projekts tiks iesniegts Nacionālajā elektroniskajā plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP), bet valdībai būs jālemj par finansējuma piešķiršanu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") otrdien pēc Latvijas valdības sēdes žurnālistiem teica, ka ministri būtu gatavi atbalstīt naudas piešķiršanu vienota Baltijas televīzijas kanāla izveidei krievu valodā.

"Mēs šodien par to runājām. Ministri uzskata, ka tā ir atbalstāma iniciatīva - jauns Baltijas valstu kopējs kanāls krievu valodā. Bet tas bija vienkārši teorētiski, jo mums šāds piedāvājums nav saņemts ne no mūsu televīzijas, ne no kādas citas kompānijas," viņa sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!