Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijai ir jāuzaicina starptautiskie novērotāji uz rudenī paredzētajām plašajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad-2017", bet tā to vēl nav izdarījusi, paziņojis Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks.

"Patiesībā viņiem vajadzētu pieteikt šīs mācības, pamatojoties uz tā saukto Vīnes dokumentu, kas paredz, ka jāziņo par visām mācībām, kuru dalībnieku skaits pārsniedz 9000," ministrs norādīja nedēļas izdevumam "Maaleht".

"Ar 13 000 dalībnieku attiecīgi būtu jāuzaicina arī novērotāji," viņš piebilda.

Baltkrievija, kuras teritorijā daļēji notiks mācības, solījusi uzaicināt starptautiskos novērotājus, norādīja Luiks.

Ministrs skaidroja, ka NATO ir pārsvars pār Krieviju karavīru skaitā un modernajās tehnoloģijās, tomēr Krievijai ir pārsvars šajā konkrētajā reģionā.

"Atšķirībā no parastām mācībām, mēs arī esam spēruši vairākus soļus, lai būtu gatavi mācību laikā. Visuzskatāmākais piemērs tam ir ASV vienības ierašanās Igaunijā Līdzīgas vienības ieradīsies arī Latvijā un Lietuvā. Igaunija izvietots britu bataljons, arī Francijas spēki, kā arī Ungārijas kājnieku vienība, kas dislocēta Igaunijas dienvidos," pavēstīja ministrs.

Luiks vērsa uzmanību uz to, ka "Zapad-2017" laikā Igaunijas teritorijā atradīsies lieli sabiedroto spēki.

"Lai arī viņu skaits nobāl salīdzinājumā ar mūsu kaimiņa pulcēto - tiek runāts par apmēram 100 000 –, ir skaidrs, ka simboliski tas vienalga ir ļoti spēcīgs vēstījums," piebilda ministrs.

Baltkrievijas aizsardzības ministrs Andrejs Ravkovs iepriekš paziņoja, ka 14.–20. septembrī Baltkrievijā plānotajās Krievijas un Baltkrievijas militārajās mācībās "Zapad 2017" piedalīsies 13 tūkstoši karavīru. Viņš uzsvēra, ka tās būšot aizsardzības mācības. Lietuvas izlūkošanas dienesti norāda, ka "ir ļoti iespējams, ka reālais mācību dalībnieku skaits būs lielāks, un mācību scenārijs ietver bruņotu konfliktu ar NATO". Daļa mācību notiks Lietuvas robežas tuvumā, Baltkrievijas teritorijā izvietojot lielu skaitu Krievijas karavīru un kaujas tehnikas.

Lietuvas izlūkdienesti šīs mācības vērtējuši kā vienu no šā gada lielākajiem apdraudējumiem nacionālajai drošībai, atgādinot, ka iepriekš, 2009. un 2013. gadā, Krievija tajās faktiski slīpējusi iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!