Foto: AFP/Scanpix

Komentējot neseno Igaunijas deputātes Eiropas Parlamentā (EP) Janas Tomas un vēl divu eiroparlamentāriešu vizīti Sīrijā un tikšanos ar šīs valsts prezidentu Bašaru al Asadu, Igaunijas izglītības ministrs Jirgens Ligi izteicies, ka Tomai "skapī nav skeletu", jo viņas viesistabā "nepārtraukti apskatei izlikti līķi".

Valdošās Reformu partijas ministrs tā sacīja, atgādinot par Tomas nesen intervijā reģionālajam laikrakstam "Pohjarannik" apgalvoto, ka viņai nav nekā slēpjama un viņas skapī "nav neviena skeleta".

"Piekrītu Janai. Kādēļ runāt par skeletiem skapī, kad nekas netiek slēpts un viesistabā nepārtraukti apskatei izlikti līķi? Fotogrāfijas, kurās viņa pozē ar slepkavām, un viņu apmaksāti rēķini ir tikai mazs papildinājums dažu pēdējo dienu laikā. Līdzīgi vizītei Sīrijā arī izteikumi par Igauniju, NATO un Eiropas Savienību ir tīri Kremlim raksturīgi, nemaskējot realitāti," Ligi rakstīja sociālās saziņas vietnēs.

Igaunijas parlamentā opozīcijā esošās Centra partijas pārstāve Toma no EP Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas, Latvijas pārstāve Tatjana Ždanoka no Zaļo/Eiropas Brīvo apvienības, kā arī Havjers Kouso-Permujs no Spānijas, kas pārstāv Eiropas Apvienoto kreiso grupu, nedēļas nogalē vizītē apmeklēja Sīriju, kur tikās ar Asadu, Sīrijas parlamenta spīkeri Hadiju Abasu, kā arī ar grieķu pareizticīgo Antiohijas un visu Austrumu patriarhāta arhibīskapu patriarhu Jāni X. Tāpat EP deputāti apmeklēja bēgļu centru un slimnīcu, kur tiek ārstēti ekstremitātes zaudējušie cilvēki.

Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA vēstīja, ka Kouso-Permujs sacījis, ka tikšanās ar Asadu ir iespēja runāt par dažādiem jautājumiem un uzdot jautājumus par situāciju Sīrijā, bet tikšanās beigās puses apliecinājušas, ka dialogs ir vienīgais veids, kā atrisināt krīzi Sīrijā, bez ārējas iejaukšanās tās iekšpolitikā.

Ždanoka paziņoja, ka Asads tikšanās laikā prezentējis "precīzas formulas" par valstī notiekošo. Viņa norādīja, ka tikšanās bija ļoti draudzīga un atklāta.

"Gan Sīrijas līderi, gan cilvēki ielās mēģināja mums skaidri pateikt vienu lietu: sankcijas nodara milzu kaitējumu vienkāršajiem Sīrijas iedzīvotājiem," par vizīti teica Toma.

SANA citēja Asada teikto, ka EP deputātu vizītei "varētu būt būtiska loma, lai izlabotu nepareizo to pārstāvēto valstu valdību politiku, kas izraisīja terorisma izplatīšanos un noveda pie Sīrijas iedzīvotāju dzīves apstākļu pasliktināšanās ekonomiskās blokādes, kuru tās noteikušas, dēļ, liekot daudziem Sīrijas iedzīvotājiem pamest savu valsti un meklēt patvērumu citās zemēs".

EP norobežojās no šīs vizītes, norādot, ka trīs eirodeputātu brauciens uz Sīriju uzskatāms par viņu privātu iniciatīvu un EP to nav ne organizējis, ne apmaksājis.

Eiropas Savienība sankcijas pret Sīriju noteica 2011.gadā un ir nosodījusi cilvēktiesību pārkāpumus kara novārdzinātajā zemē. Maijā sankcijas tika pagarinātas līdz 2017.gada jūlijam.

BNS, (371) 67088621, arzemes@bns.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!