Foto: Publicitātes foto

Igaunijas valdošajā koalīcijā ietilpstošās Reformu partijas kandidāts elektoru kolēģijā, kas nākammēnes vēlēs jauno valsts prezidentu, būs partijas goda priekšsēdētājs un bijušais eirokomisārs Sīms Kallass.

Šāds lēmums pieņemts partijas valdes sēdē, kas sākās otrdienas vakarā un beidzās naktī uz trešdienu.

Iepriekš vēlmi tikt izvirzītai par Reformu partijas prezidenta amata kandidāti elektoru kolēģijā bija paudusi arī pie partijām nepiederošā ārlietu ministre Marina Kaljuranda, kuru darbam valdībā deleģējusi Reformu partija.

67 gadus vecais Kallass agrāk bijis Eiropas Komisijas viceprezidents, Igaunijas premjerministrs, ārlietu ministrs, finanšu ministrs un Igaunijas Bankas prezidents.

Jau ziņots, ka pirmdien un otrdien trīs kārtās Igaunijas parlamentam neizdevās ievēlēt nākamo valsts prezidentu, jo neviens no kandidātiem nespēja iegūt ievēlēšanai nepieciešamo divu trešdaļu balsu vairākumu jeb 68 balsis. Pēdējā, trešajā, kārtā, vislielāko balsu skaitu - 42 balsis - saņēma Kallass. Balsojumos parlamentā uz prezidenta amatu kandidēja arī bijusī izglītības ministre Mailisa Repsa no opozīcijā esošās Centra partijas, parlamenta spīkers Eiki Nestors no Sociāldemokrātiskās partijas un bijušais tieslietu kanclers Allars Jekss, kuru bija izvirzījušas valdošajā koalīcijā ietilpstošā "Tēvzemes" un "Res Publica" savienība (IRL) un opozīcijā esošā Brīvā partija.

Tā kā prezidentu nav izdevies ievēlēt parlamentā, 24. septembrī paredzēts sasaukt elektoru kolēģiju, kurā būs visi parlamenta deputāti jeb 101 deputāts un 234 parstāvji no pašvaldībām. Elektoru kolēģija valsts prezidentu var ievēlēt ar vienkāršu balsu vairākumu.

Pašreizējā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēgsies oktobrī. Viņš nedrīkst kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!