Igaunijas valdības sēdē otrdien pirmo reizi katra ministra priekšā nebija papīra dokumentu kaudzīte, bet gan datora monitors. Premjerministrs Marts Lārs žurnālistiem sacīja, ka sēde noritējusi bez aizķeršanās. Premjers atzina, ka valdības darbs jaunajā elektroniskajā sistēmā ir daudz efektīvāks.
Premjerministra padomnieks Linnars Vīks teica, ka valdības sēžu zāles aprīkošana ar datorsistēmu izmaksājusi aptuveni 650 000 kronas (21 000 latu) un pāriešana uz elektronisko lietvedību kopumā izmaksās divus miljonus kronu (71 tūkstoti latu).

Šobrīd šāda sistēma ir vienīgā pasaulē, apgalvo tās izveidotāji.

Vīks sacīja, ka mērķis ir standartizēt elektroniskos dokumentus un izdrukāti to varianti un kopijas būs nepieciešamas tikai izņēmuma gadījumos.

Pateicoties sistēmai, ministri un padomnieki var izlasīt sēdē apspriežamos likumprojektus jau sākumstadijā un veikt papildinājumus un grozījumus. Tāpēc sēdes laikā atliek vienīgi formāli dokumentu apstiprināt, uzsvēra Vīks.

Viņš piebilda, ka arī dokumentu parakstīšana līdz šā gada beigām kļūs elektroniska.

Pēc ilgāka laika arī iedzīvotāji varētu tikt iesaistīti likumprojektu apspriešanā, viņš sacīja, piebilstot, ka tehniski tas varētu tikt panākts līdz 2003.gadam, lai gan pirmos eksperimentus varētu veikt jau šā gada beigās.

Valsts kancelejas preses sekretārs Jānuss Rankla sacīja, ka ar jauno sistēmu būs iespējams ieekonomēt apmēram trīs miljonus kronu (106 000 latu) gadā uz kopēšanas izdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!