Foto: Publicitātes attēli

ANO bēgļu aģentūra Zviedrijas mēbeļu gigantam "Ikea" pasūtījusi izgatavot 10 000 pagaidu mājas, raksta "Take Part".

Tās piegādās uzņēmums "Better Shelter" (tulkojumā - "Labāks patvērums") - "Ikea" dibināts sociālais uzņēmums, kurā dizains iet roku rokā ar funkciju un zaļu dzīvesveidu. Viena šāda pagaidu māja paredzēta dzīvošanai vismaz trim gadiem, kas esot ievērojami ilgāk, nekā šo funkciju nodrošina teltis (tās derot vien dažiem mēnešiem).

Katrs pagaidu miteklis ir aprīkots ar saules baterijām, insektu tīkliem, gaismām un ventilāciju. Tiem ir slēdzamas durvis, ņemot vērā, ka telšu pieejamība bēgļu nometnēs visā pasaulē noved pie liela skaita seksuālu uzbrukumu sievietēm un bērniem.

"Bēgļi šo māju izstrādē ir iesaistīti jau kopš paša sākuma - mēs saņēmām regulārus komentārus no ģimenēm, kuras jau dzīvo šādos mitekļos, lai uzlabotu tos," norāda "Better Shelter" direktors Anderss Reksārs Tūlins.

Irākā vien ir ap diviem miljoniem tā saucamo iekšējo bēgļu, kuri no vienas valsts daļas pārbēguši uz citu. Pēdējo gadu laikā kompānija pēc ANO bēgļu āģentūras pasūtījuma piegādājusi saules baterijas arī Etiopijā, Sudānā, Bangladešā, Čadā un Jordānā esošajām bēgļu nometnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!