Foto: Publicitātes attēli

Tīmeklī noplūduši atgādinoši padomju propagandas stilistikā ieturēti attēli, ar kuru palīdzību Krievijas armijā cer cīnīties pret informācijas noplūdēm.

Ar skanīgiem atgādinājumiem papildinātās ilustrācijas ir daļa no līdzekļiem valsts noslēpuma sargāšanai, portālam "Fontanka", kur publicēti nopludinātie materiāli, apstiprinājušu avoti.

Ilustrācijās attēlotas ainiņas no dzīves, iesakot izvairīties no informācijas nopludināšanas, piemēram, publicējot vai pārsūtot dienesta uzdevuma laikā uzņemtas fotogrāfijas.

"Selfijs, foto, internets – gaidiet ienaidnieka "sveicienu"," vēsta paraksts zīmējumam, kurā karavīri fotografējas uz bruņutransportieru fona. Tāpat ieteikumos atgādināts nestāstīt apkārt par dienesta jaunumiem, rūpēties par dokumentu drošību, kā arī būt modriem un novērot savu kolēģu darbību.

"Informē par provokāciju savu komandieri jebkurā situācijā," vēsta kādas ilustrācijas paraksts.

Savukārt citā attēlā atgādināts, ka ar viedtālruņa kameru uzņemts attēls, ja tai nav bijusi izslēgta ģeolokācijas funkciju, ļaus ienaidniekam identificēt vietu un dot triecienu. Zīmīgi, ka ilustrācijā informācijas plūsma attēlota caur mākoni ar NATO NRF (NATO Responce Force) logo.

Krāsainie attēli tīmeklī parādījušies jau pērnā gada nogalē, tad tīmekļa lietotāji apšaubīja, ka tie patiešām varētu būt radīti ar Aizsardzības ministrijas rīkojumu, skaidro "Fontanka".

Krievijā arī tiek izstrādāts likums, ar kuru karavīriem tiks aizliegta sociālo tīklu lietošana.

Pēdējo gadu konflikti ar Krievijas iesaisti ir parādījuši, cik daudz informācijas par notiekošo var iegūt sociālajos tīklos un atvērtajos avotos. Pateicoties tur publicētajiem attēliem, pētniekiem ir izdevies pierādīt Krievijas karavīru klātbūtni Ukrainā, kā arī gūt daudz informācijas par tehnikas pārvietošanos no Krievijas uz Ukrainu, sniedzot daudz informācijas MH17 notriekšanas lietā.

Sociālo tīklu un dažādu mobilo aplikāciju lietošana informācijas drošības jautājumu aktuālu padara visur. Nesen diskusijas raisīja mobilās sporta aplikācijas "Strava" karte, kurā, balstoties uz lietotāju skriešanas maršrutiem, tika iezīmētas arī militārās bāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!