Foto: AFP/Scanpix

Divi pamata draudi Eiropai pašlaik ir neprognozējamā Krievijas rīcība un neliberāli spēki, kas izmanto migrantu krīzi savu mērķu sasniegšanai, Igaunijas eksprezidenta Lennarta Meri vārdā nosauktās ikgadējās konferences par ārpolitikas un drošības jautājumiem atklāšanas paneļdiskusijā Tallinā sacīja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Situācija, kādā pašlaik atrodamies, nav tādu Rietumu, kādus mēs zinām, gals, bet gan pasaules, kādu mēs to zinām, gals, Ilvess citēja ASV rokgrupas REM dziesmu.

"Domāju, ka mums Eiropā ir beidzies Fukujamas sapnis. Pēdējie divi, trīs gadi parāda, ka neohēgelisma sapnis par brīvību ikvienam ir gaisis," Igaunijas prezidents pieminēja domātāju Frensisa Fukujamas un Georga Vilhelma Frīdriha Hēgeļa idejas. "Dažādu partiju, kas ir apņēmīgi neliberālas un apšaubāmi rietumnieciskas, popularitāte, kuru piedzīvojam, apliecina Fukujamas sapņa beigas," turpināja Ilvess.

Fukujama izvirzīja tēzi, ka līdz ar Aukstā kara beigām liberālais kapitālisms ir kļuvis par vienīgo iespējamo sabiedrisko kārtību pasaulē.

Kā vienu no pamata drošības apdraudējumiem Igaunijas prezidents minēja Krievijas uzvedību, pamata līgumu pārkāpšanu, Ukrainas Krimas pussalas aneksiju un darbību Ukrainas austrumos.

"Mēs joprojām ievērojam noteikumus, bet ko mēs darīsim, ja kāda valsts tos neievēro? Kad valsts no tiem atsakās?" retoriski jautāja Ilvess.

"Un tad mums ir bēgļu problēma. To iedarbīgi ir izmantojušas ne īpaši liberāli demokrātiskas partijas visā Eiropā - vairs nav atšķirības starp ziemeļiem, dienvidiem, austrumiem vai rietumiem -, lai virzītu darba kārtību, kas ir izlēmīgi neliberāla," teica Ilvess un piebilda, ka abas šīs lietas uzskata par "pamata draudiem Eiropas Savienībai".

Ilvess sacīja, ka ir jāapzinās un jāatceras iepriekšējā reize, kad Eiropai bija līdzīgas grūtības 1989.-1991. gadā. Tolaik cilvēki bieži rīkojās, nedomājot par savu reputāciju, uzsvēra Igaunijas prezidents.

Runājot par Eiropas konkurētspēju, Ilvess norādīja, ka visa pasaule piedzīvo plašas pārmaiņas, kas ir straujākas nekā jebkad iepriekš, pauda Igaunijas prezidents, piebilstot, ka uz straujo progresu, ko sasniegusi, piemēram, Ķīna un Indija.

Ja Eiropa atpaliks šajā konkurencē, "apkārt skraidīs ne tikai labējā spārna trakie, bet tā arī kļūs par tehnoloģiski atpalikušu muzeju", paziņoja Ilvess.

Šogad Lennarta Meri konferencē, kas notiek no piektdienas līdz svētdienai, tiek runāts par Eiropas un NATO nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!