Foto: AFP/Scanpix

Igaunija, Somija un Ungārija var piedāvāt cerību un sadarbību visām somugru tautām, sestdien paziņoja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess savā vēstījumā Somijas un Ungārijas valsts vadītājiem Somugru dienā.

Ilvess vēstulē Somijas prezidentam Sauli Nīnistem un Ungārijas prezidentam Jānošam Āderam rakstīja, ka Somugru dienas tradīcijā, kas iesākās Somugru kultūras kongresā Helsinkos pirms vairāk nekā 80 gadiem, svarīgākais ir nevis šīs dienas atzīmēšana valsts līmenī, bet attiecības starp somugru tautām un labas zināšanas par radniecīgo tautu kultūrām.

"Radu tautu diena vienkārši kalpo tam, lai mums apliecinātu un atgādinātu, ka somugru tauyas saglabā savu mantojumu un kopīgās saknes arī tad, kad starp mums ir jūra vai lieli attālumi," rakstīja Ilvess.

Viņš pauda pārliecību, ka Igaunijai, Somijai un Ungārijai, kas ir somugru nācijas ar savu valsti, ir pienākums atbalstīt mazākas radnieciskās tautas, lai palīdzētu tām savu tradīciju saglabāšanā un pārdomātā modernizācijā, lai to valoda un kultūra 21.gadsimtā būtu dzirdama arī ārpus tūristiem domātiem muzeju ciemiem.

"Neviens no mums negrib, lai pasaule kļūtu kultūras ziņā vēl vientulīgāka un vienveidīgāka. Kopā mēs varam piedāvāt cerību un sadarbību visām radniecīgajām somugru tautām," rakstīja Ilvess.

Saskaņā ar lēmumu, kas tika pieņemts 1931.gadā 4. Somugru kultūras kongresā Helsinkos, Somugru dienas tiek atzīmētas oktobra trešajā nedēļas nogalē Igaunijā, Somijā un Ungārijā. Pēdējos gados šajā laikā sarīkojumi ar somugru tematiku tiek rīkoti arī Krievijas somugru reģionos.

2011.gada februārī Igaunijas parlaments pieņēma likumu, saskaņā ar kuru Somugru diena oktobra trešajā sestdienā ir valstiski nozīmīga diena, kurā jāizkar valsts karogs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!