Foto: AFP/Scanpix

Indija ir apsūdzējusi Ķīnu, ka tās karavīri ir iegājuši dziļi Indijas teritorijā pie strīdīgās "de facto" robežas Himalajos, no jauna uzjundot abu Āzijas gigantu teritoriālo strīdu, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

"Ķīnas karavīri 15. aprīlī ienāca 10 kilometrus Indijas teritorijā un uzslēja teltis Lehas reģiona Depsanga ielejā Kašmīras austrumos," otrdien paziņoja Indijas amatpersonas.

Indijas armijas pārstāvji jau vismaz divas reizes tikušies ar saviem Ķīnas kolēģiem, pieprasot karavīriem atstāt teritoriju, tomēr ķīnieši pozīcijas līdz šim nav atstājuši, informē vietējās amatpersonas.

Indijas Ārlietu ministrija apliecina, ka Ķīna ir aicināta izvest savus karavīrus no strīdīgās teritorijas. "Mēs aicinājām Ķīnas pusi ievērot "status quo" šajā sektorā [no rietumu robežas]. Ar to es domāju "status quo" pirms šī incidenta," pastāstīja ministrijas pārstāvis.

Tikmēr Ķīna apsūdzības noraida, saucot tās par mediju spekulācijām, un norāda, ka pierobežas reģionā viss ir mierīgi. Vēl pirms dienas Ķīna ziņoja, ka tās karavīri patrulē reģionā, bet nav spēruši "ne soli" pāri neoficiālajai abu valstu robežlīnijai.

Indija norāda, ka ķīniešu karavīri robežu pēdējo gadu laikā ir pārkāpuši vairākkārt. Uz to norādot arī viņu atstātie atkritumi ar norādēm, ka preces ražotas Ķīnā. Tomēr tagad ķīnieši Indijas teritorijā iegājuši dziļāk kā jebkad iepriekš, uzsver Indija.

Indijai un Ķīnai - kaimiņiem ar vairāk nekā miljardu iedzīvotāju katrai - ir vēsas attiecības kopš robežkonflikta 1962. gadā. Bez rezultātiem ir notikuši jau 15 sarunu raundi, cenšoties atrisināt teritoriālo strīdu.

Ķīna turklāt ir ilggadējs sabiedrotais un ieroču piegādātājs Indijas sīvajam ienaidniekam - Pakistānai. Spriedzi Deli un Pekinas attiecībās vēl vairāk padziļina Tibetas garīgā līdera un trimdas valdības uzturēšanās Indijā.

Pekina ar aizdomām raugās uz Indijas un ASV pieaugošajām saitēm.

Tikmēr teritoriālais strīds nav traucējis Ķīnai kļūt par Indijas lielāko tirdzniecības partneri. Abu valstu tirdzniecības apjomi ir auguši no pieciem miljardiem dolāru (2,7 miljardi latu) 2002. gadā līdz 75 miljardiem (40,4 miljardi latu) 2011. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!