Foto: AFP/Scanpix

Indijas Utarkharandas štata tiesa upēm Gangai un Jamunai (attēlā) piešķīrusi "dzīvas cilvēciskas būtnes" statusu, lai tādā veidā palīdzētu aizsargāt un saglabāt ļoti piesārņotās ūdenstilpnes, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis juridiskais statuss nozīmē, ka upju piesārņošana tagad tiks vērtēta kā kaitējuma nodarīšana cilvēkam, paskaidroja tiesa. Jamuna un Ganga Indijā tiek uzskatītas par svētām upēm un hinduistu dievietēm.

"Šīs upes ir eksistences centrs, kā arī veselības un labklājības avots pusei Indijas iedzīvotāju. Tās kopš neatminamiem laikiem visiem mums ir sniegušas fizisko un garīgo uzturu," teikts tiesas paziņojumā. Taču industrializācijas un straujās urbanizācijas dēļ abas upes ir smagi piesārņotas.

Par upju oficiālajiem aizbildņiem ir apstiprinātas divas augsta ranga amatpersonas. Aktīvisti uzskata, ka šis solis paātrinās pūliņus attīrīt ūdenstilpnes.

Jāatzīmē, ka aptuveni pirms nedēļas par pirmo upi pasaulē, kurai piešķirtas tādas pašas tiesības kā cilvēkam, kļuva Vanganui upe Jaunzēlandē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!