Foto: AFP/Scanpix
Indija varētu lauzt ar Franciju noslēgto līgumu par tās reaktīvo iznīcinātāju "Rafale" (attēlā) iepirkšanu, ja Francijas puse nepildīs visas tajā noteiktās saistības, atsaucoties uz Indijas televīzijas "Headlines Today" sižetu, raksta Kremļa finansētā raidsabiedrība "Sputnik". Tā vietā Indija varētu izvēlēties lētākos, bet ne tik spējīgos krievu iznīcinātājus "Su-30".

Līgums paredz, ka Francija Indijas Gaisa spēkiem piegādās 126 reaktīvos iznīcinātājus "Rafale" aptuveni 20 miljardu ASV dolāru (nepilnu 17 miljardu eiro) vērtībā. Ja Francija sekos līguma nosacījumiem, tai vēl ir cerības saglabāt darījumu, atsaucoties Indijas aizsardzības ministra Manohara Parikara teiktajam, raksta "Sputnik".

Tas vai darījums paliks spēkā, būšot zināms līdz plānotajai Indijas premjerministra Narēndra Modi vizītei Francijā un Vācijā šā gada aprīlī.

Francijas uzņēmums "Dassault Aviations" kontraktu ieguva 2012. gadā. Oriģinālajā pieteikumā 18 lidmašīnas paredzēts izgatavot Francijā, bet 108 - Indijai piederošajā "Hindustan Aeronautics Ltd." uz vietas Indijā, vienlaikus nododot arī tehnoloģijas. No šīm 108 lidmašīnām 74 būšot vienvietīgas, bet 34 - divvietīgas.

Tikmēr kopš 2012. gada ir ievērojami augušas darījuma cenas, tā kopējām izmaksām pieaugot no 12 līdz 20 miljardiem ASV dolāru. Tāpat joprojām neesot skaidrības vai "Dassault Aviations" nodos "Hindustan Aeronautics Ltd." lidmašīnas izgatavošanas licenci un tehnoloģijas, lai 108 lidmašīnas varētu izgatavot Indijā, kā to paredz valsts iepirkumu politika "Izgatavots Indijā".

Foto: Reuters/Scanpix

Tikmēr Indijā jau šobrīd tiek ražoti Krievijas iznīcinātāji "Sukhoi Su-30MKI" (attēlā), un tie esot laba alternatīva, norādījis Indijas aizsardzības ministrs. "Izvēle par labu "Sukhoi 30" mums ir vienmēr. Tas, ko es vēlos pateikt - uzlabojiet "Sukhoi 30", padariet to labāku," viņš norādījis.

Viens no iemesliem, kāpēc Krievijas iznīcinātāji varētu tik izvēlēti franču ražojumu vietā, esot arī to cena. "Sukhoi Su-30MKI" izmaksā ap 56 miljoniem ASV dolāru, kamēr "Rafale" cenas svārstās no 64 līdz pat 90 miljoniem ASV dolāru par lidmašīnu.

Jau iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicis iespējamību, ka abas valstis varētu sadarboties kopēju ieroču tehnoloģiju izstrādei. "Augsta līmeņa abpusējā sadarbība un uzticība ļauj mums pakāpeniski
uzsākt pāreju no tradicionālā ražotāja - patērētāja modeļa uz vienotu
sadarbību un uzlabotu ieroču sistēmu ražošanu," Indijas ziņu aģentūrai "PTI" atklāja Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!