Foto: AFP/Scanpix/LETA

Visos aptuveni 600 000 Indijas ciemu tagad ir pieejama elektroenerģija, apgalvo premjerministrs Narendra Modi.

Tas sasniegts sestdien, kad elektrotīklam pieslēgts attāls ciemats valsts ziemeļaustrumu štatā Manipurā, ziņo raidsabiedrība BBC. Visu ciemu elektrifikācija ir liels sasniegums Āzijas trešajai lielākajai ekonomikai.

Pasaules Bankas aplēses liecina, ka elektrība indijā nav pieejama aptuveni 200 miljoniem ļaužu. Indija ir pasaulē trešais lielākais enerģijas ražotājs un patērētājs, bet lielākais izaicinājums ir elektroenerģijas piegādāšana.

2015. gada augustā Modi sāka 2,5 miljardu dolāru vērtu shēmu visu Indijas mājsaimniecību elektrificēšanai līdz 2018. gada decembrim. Visu 597 464 apdzīvoto ciemu un vairāk nekā piecu miljonu mājsaimniecību pieslēgšana elektrotīklam ir daļa no šī plāna.

Ciems tiek uzskatīts par elektrificētu, ja tīklam ir pieslēgti vismaz 10% māju un visas sabiedriskās ēkas. Saskaņā ar šo definīciju, visi ciemi nu ir elektrificēti, taču pašas valdības dati rāda, ka elektrība pilnīgi visām mājsaimniecībām ir pieejama tikai sešos no Indija štatiem.

Elektrības ievilkšana attālos Indijas ciemos vienmēr ir bijis izaicinājums. Lai arī oficiāli visi ciemi nu ir elektrificēti, pieslēgt tīklam atsevišķas grūti sasniedzamas mājsaimniecības to apkārtnē var būt dārgs pasākums.

Tāpat daļa cilvēku varētu apzināti atteikties no elektrības rēķinu dēļ, sevišķi ņemot vērā, ka elektropiegāde Indijā nav stabila un bieži ir padeves pārrāvumi.

Savukārt valsts elektropiegādes uzņēmumiem ir parādi, kas apgrūtina realizēt katras Indijas mājsaimniecības pieslēgšanu tīklam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!