Foto: AFP/Scanpix

Indijas uzņēmējs, kas savam apģērbu veikalam deva nosaukumu "Hitler", otrdien paziņoja, ka atteiksies no nacistiskās Vācijas diktatora vārda veikala nosaukumā, reaģējot uz vietējās ebreju kopienas un valdības iebildumiem.

"Plānoju tuvākajā laikā mainīt veikala nosaukumu. Ir ārkārtīgi liels spiediens mainīt nosaukumu no valdības un ebreju kopienas puses," teica veikala līdzīpašnieks Manišs Čandani.

Viņš skaidroja, ka nevēlējās ar veikala nosaukumu izsaukt tik lielu starptautisku uzmanību, nedz arī slavināt nacistu diktatoru. Veikalam nosaukums dots par godu Čandani vectēvam, kuru sava ļoti stingrā rakstura dēļ daudzi sauca par Hitleru.

"Pirms veikala atklāšanas, es nezināju, ka Hitlers ir atbildīgs par sešu miljonu cilvēku nogalināšanu. Šoreiz es izvēlēšos ne tik pretrunīgi vērtējamu nosaukumu," atzina veikala īpašnieks.

Veikals, kurā pārdod rietumnieciskus vīriešu apģērbus, Indijas rietumu Gudžarātas štata Ahmadabadas pilsētā tika atvērts pagājušajā mēnesī. Veikala izkārtni rotāja lieli balti burti, veidojot uzrakstu "Hitler" un punktu uz i veidoja svastika.

Pilsētas nelielā ebreju kopiena pauda savu sašutumu par veikala nosaukumu, bet Izraēlas amatpersona to izvirzīja arī Indijas valdības līmenī.

Pirms sešiem gadiem kāds Mumbajas restorānu īpašnieks atvēra kafejnīcu ar nosaukumu "Hitlera krusts", skaidrojot, ka Hitlers ir viegli iegaumējams vārds.

Pēc Izraēlas vēstniecības, Vācijas un ASV sabiedrisko organizāciju protestiem kafejnīcas nosaukums tika mainīts.

Hitleram daudzviet Indijā ir pievērsta plaša uzmanība, viņa grāmatas "Mana cīņa" ("Mein Kampf") nosaukums izmantots daudzu grāmatnīcu nosaukumos.

Daudzi Indijas iedzīvotāji pauž apbrīnu par Hitlera spēcīgo un izlēmīgo personību, lai gan viņu zināšanas par holokaustu ir niecīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!