Indonēzijas jaunā valdība ir pret starptautiska tribunāla izveidošanu to cilvēku tiesāšanai, kas tiek turēti aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem Austrumtimorā, paziņoja ārlietu ministrs Alvi Šihabs.
Ministrs paziņoja no Austrumtimoras atbraukušai ANO piecu izmeklētāju grupai, ka valdībai ir "stingra attieksme", noraidot starptautisku tiesu teritorijā, kuru Džakarta pārvaldīja 24 gadus.

Šihabs uzsvēra, ka ir jāņem vērā attiecības starp Dili un Džakartu, apsverot tiesvedību pret jebkuru, kas tiek turēts aizdomās par noziegumiem pret cilvēci Austrumtimorā.

ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Mērija Robinsone ir pilnvarota izmeklēt zvērības Austrumtimorā. Paredzams, ka viņa 31.decembrī iesniegs izmeklēšanas rezultātus, uz kuru pamata var tikt izveidots kara noziegumu tribunāls līdzīgi kā Ruandas un Dienvidslāvijas gadījumā.

Indonēzija ir izveidojusi savu komisiju, lai izmeklētu masveida vardarbību pēc 30.augusta referenduma, kurā Austrumtimoras iedzīvotāju vairākums nobalsoja par neatkarību. Šī komisija ir atradusi masu kapu ar 26 līķiem Indonēzijai piederošajā Rietumtimorā netālu no Austrumtimoras robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!