Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indonēzijas karavīriem dots rīkojums atklāt uguni uz cilvēkiem, kas zemestrīcē un cunami smagi cietušajā Sulavesi salā būs pieķerti laupot, trešdien pavēstīja drošības struktūru amatpersona.

Policija katastrofas zonā piekrastes pilsētā Palu, kas pārvērsta drupās, par laupīšanu aizturējusi vairākus desmitus cilvēku. Karavīriem dots rīkojums šaut uz cilvēkiem, kas tiks pieķerti, zogot veikalos, sacīja vietējais armijas pulkvedis Ida Deva Agungs Hadisaputra.

"Ja atkal notiks laupīšana, mēs ātri raidīsim brīdinājuma šāvienu un tad šausim, lai imobilizētu," viņš sacīja.

"Viņi mēģināja laupīt jau pirmajā dienā, kad nebija pieejams benzīns un ūdens. Arī veikali bija slēgti." "Šīs situācijas dēļ viņi laupīja."

"Mēs varējām pieciest laupīšanu pirmajā un otrajā dienā, jo viņiem šīs lietas bija nepieciešamas," viņš turpināja, "bet trešajā dienā viņi sāka laupīt tādas lietas kā elektroiekārtas."

Katru transporta līdzekli ar provīziju apsargās pieci bruņoti karavīri, viņš sacīja.

Dauzos gadījumos policija neiejaucās, kad pēc zemestrīces, kas prasījusi vismaz 1400 cilvēku dzīvības, iedzīvotāji izlaupīja veikalus, līdzi ņemot trūkstošās pirmās nepieciešamības preces.

Zemestrīcē pilnīgi vai daļēji sapostīti 60 000 ēku. ANO aplēses liecina, ka steidzama palīdzība nepieciešama vismaz 200 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!