Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Krievijas Federācijas Ingušijas republikas galvaspilsētā Magasā ceturtdien sākušies stihiskas protesta akcijas pret teritoriju nodošanu Čečenijai, vēsta portāls "Currenttime".

Drošības iestāžu darbinieki slēguši uz pilsētu vedošos ceļus, ir atslēgti sakari un internets. Taču protestu dalībnieki sola neizklīst līdz viņiem nepaskaidros, kā notika balsošana par robežlīguma ar Čečeniju ratifikāciju. Ingušijas sabiedriskie aktīvisti aicina Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu iejaukties.

Krievijas ziņu aģentūra TASS ziņoja, ka par administratīvās robežas līguma ratifikāciju nobalsoja 17 Ingušijas parlamenta deputāti no 25, trīs bija pret, pārējie atturējās.

Savukārt pieci deputāti demonstrantiem apgalvoja, ka pret ratifikāciju nobalsojuši 14 deputāti no 24. Balsošana bijusi slepena.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem Magasas centrā sapulcējušies ap diviem tūkstošiem cilvēku. Pirms tam drošības iestādes aicināja cilvēkus nedoties uz protestiem un 3. oktobra vakarā atslēdza sakarus un internetu.

Protestu dalībnieki norāda, ka protestē pret to, ka robežlīgums pieņemts slepenībā un lielā steigā, pat parlamenta locekļi līgumu ieraudzījuši tikai diennakti pirms balsojuma.

Protestētāji pieprasa atcelt līguma ratifikāciju.

Pret teritoriju nodošanu Čečenijai 3. oktobrī iestājās Ingušijas Konstitucionālā tiesa. Zemju nodošana citam Krievijas Federācijas subjektam realizējama tikai caur referendumu, uzskata tiesa. Taču parlaments līgumu nākamajā dienā ratificēja slepenībā.

Vienošanos par vienlīdzīgu teritoriju apmaiņu Ingušijas līderis Junusbeks Evkurovs un Čečenijas vadonis Ramzans Kadirovs noslēdza 26. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!