Foto: AFP/Scanpix

Ar roku rakstīta vēstule, kurā izcilais zinātnieks Alberts Einšteins apspriež reliģiju, izlikta pārdošanai interneta izsoļu vietnē ”ebay” un jau pēc desmit minūtēm par to nosolīti trīs miljoni dolāru (~ 1,6 miljoni latu), vēsta raidsabiedrība CBS.

Vēstule ir datēta ar 1954. gada 3. janvāri un ir adresēta ebreju izcelsmes vācu filozofam Ērikam Gutkindam no Prinstonas Univetrsitātes. Vācu valodā rakstītajā vēstulē Einšteins reliģiju nosauc par ”bērnišķīgu” un apšauba, ka ebreju tauta būtu ”īpaša”.

”Man jūdaisms, tāpat kā jebkura cita reliģija, ir bērnības aizspriedumu un māņticības iemiesojums. Un ebreju tauta, kurai es ar prieku piederu un kuras mentalitāte man ir ļoti tuva, man ne ar ko neatšķiras no citām tautām,” teikts vēstulē.

Šo vēstuli Einšteins uzrakstījis gadu pirms savas nāves, izsakot savu viedokli par Gutkinda idejām 1952. gadā izdotajā darbā ”Izvēlies dzīvi: Bībeles aicinājums protestēt” (”Choose Life: The Biblical Call to Revolt”).

Pirmā anonīmā solītāja likme vairākas reizes pārsniedz summu, par kādu šī vēstule pārdota izsolē 2008. gadā – 404 000 dolāru (~218 569 lati), norāda CBS. Izsole turpināsies līdz 18. oktobrim un tajā var piedalīties ikkatrs.

Izsole un vēstules fotogrāfijas apskatāmas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!