Virknē krievu valodā rakstošu interneta mediju izplatās versija, ka Doņeckas prokremlisko kaujinieku vienības komandiera Arsēnija Pavlova jeb Motorolas slepkava esot kāds latviešu algotnis Marks Ozoliņš.

Pavlovs, kurš kopš 2014. gada Maskavas atbalstīto kaujinieku rindās karo pret Ukrainas spēkiem, svētdien gāja bojā bumbas sprādzienā, kad ar liftu braucis augšup uz savu mitekli kādā Doņeckas daudzdzīvokļu namā. Vairāk par to var lasīt šeit.

Prokremlisko spēku kontrolētajā teritorijā pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Aleksandrs Zaharčenko atentātā vainoja Kijevas sūtītus diversantus, kā arī paziņoja, ka ir jau zināms slepkavības pasūtītāja vārds. Konkrētas personas nosauktas gan netika.

Tikmēr virkne interneta portālu trešdien raksta, ka Motorolas atentāta izpildītājs varētu būt kāda algotnis no Latvijas Marks Ozoliņš. Tieši viņš esot nospiedis spridzekļa detonēšanas tālvadības pogu. Par to ziņo gan Krievijas Aizsardzības ministrijas portāls "TV Zvezda", gan laikraksts "Izvestija", kā arī virkne dažādu mazāk zināmu vietņu.

Marks Ozoliņš darbojies pārī ar kādu citu nezināmu algotni, norāda mediji.

Tikmēr visas publikācijas atsaucas vai nu uz citiem portāliem, vai sociālajiem tīkliem un nepiedāvā ne jaunus faktus, ne oficiālus apstiprinājumus šīs informācijas patiesumam.

Ņemot vērā informācijas sakritību un pat precīzi atkārtotu tekstu visdažādākajos resursos, iespējams, tās sākotnējais avots ir kāds faktos nebalstīts sociālo tīklu ieraksts.

Jau otrdien Krievijas sociālajā portālā "Odnoklasniki" grupā "Odesas delfīni – Odesa par mieru" publicēts paziņojums par to, ka "Donbasa kiberdružina" lūdz palīdzību Motorolas slepkava Marka Ozoliņa meklēšanā. Tāpat izplatīta it kā minētā latvieša Ozoliņa fotogrāfija, kura esot iegūta "no slēgtiem avotiem".

Vēlāk gan atklājās, ka fotogrāfija ir redzams Maskavas jurists Marks Čapiss, kuram ar notikušo nav nekāda sakara [papildināts 21.10].

Aktīvisti atsaucas uz DTR medijiem, kuros 18. oktobrī esot vēstīts, ka Motorolas slepkavības izpildītājs ir latvietis Marks Ozoliņš. Konkrētus medijus viņi ierakstā nenosauc, taču DTR oficiālajā ziņu vietnē "Dnr-news", kur trešdien pat vērojama tiešraide no Motorolas bērēm un regulāri tiek publicēti Zaharčenko paziņojumi, tādu informāciju atrast portālam "Delfi" neizdevās.

Sociālā tīkla ierakstā klāstīts, ka latvietis Marks Ozoliņš 2016. gada pirmajā pusē pievienojies prokrieviskajiem kaujiniekiem, bet Rīgā viņu savervējis Ukrainas Drošības dienests (UDD). Kaujas laukā viņš ne ar ko īpaši neesot izcēlies, bet vajadzīgos ļaudis uzpircis ar no Krievijas saņemtu materiālo palīdzību.

Tālāk paskaidrots, ka "latviešu kaujiniekiem jau ir sena tradīcija piedalīties konfliktos pret Krieviju", atgādinot senās baumas par "latviešu snaiperiem Čečenijas karos".

"Latviešu algotņus raksturoja nedzirdēta nežēlastība krievu karavīru iznīcināšanā, čečenu vahābīti izcēla viņu īpašo centību, reizēm brīnoties, līdz kam viņi ir gatavi iet, lai iznīcinātu krievus," teikts ierakstā.

Šie teksti daļēji vai vārds vārdā arī pārpublicēti dažādos interneta resursos.

Tikmēr Doņeckā trešdien notiek nogalinātā Pavlova bēru ceremonija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!