Foto: AFP/Scanpix

Krievijas policija pārbauda internetā publicētus sludinājumus, kuros tiek piedāvāts nopirkt it kā piektdien virs Urāliem sprāgušā meteorīta atlūzas, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas preses centru, pirmdien vēsta aģentūra “Itar-Tass”.

Pēdējās dienās tādi sludinājumi lielā skaitā parādījušies dažādās interneta vietnēs. Par meteorīta šķembām tiek prasīti no 10 tūkstoši līdz 500 tūkstoši rubļu (aptuveni 170 - 8700 latu). Policija rūpīgi pārbaudot visus šos sludinājumus un noskaidro publicētājus.

Piektdien Krievijas Urālu reģionu piemeklēja reta dabas parādība - pār zemi, ēkām un cilvēkiem, spēcīga sprādziena pavadītas, nobira meteorīta atlūzas. Sprādziens bija tik spēcīgs, ka lielam skaitam ēku tika izsisti stikli un nodarīti citi bojājumi, bet medicīniskā palīdzība bija nepieciešama vairāk nekā 1000 cilvēkiem.

Svētdien mediji ziņoja, ka ir izdevies atrast pirmās virs Čeļabinskas reģiona nobirušās meteorīta daļiņas Čebarkulas ezera apkaimē. Zinātnieki atraduši meteorīta fragmentus, turklāt to, ka šo fragmentu izcelsme nav Zeme, apliecinājusi ķīmiskā izpēte.


Zinātnieki lēš, ka kosmiskā ķermeņa izmērs bijis 17 metru, masa - aptuveni 10 tonnu, bet sprādziena spēks - no 300 līdz 500 kilotonnām. Savukārt meteorīta lidojums no ieiešanas atmosfērā līdz sprādzienam ildzis 32,5 sekundes.

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) aprēķinājusi, ka meteorīta sprādziens bijis aptuveni 30 reižu lielāks par atombumbas sprādzienu Hirosimā, vēstīja Krievijas mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!