Foto: AFP/Scanpix

Interpols otrdien negaidot svītrojis Ukrainas eksprezidenta Viktora Janukoviča vārdu no starptautiski meklētāko personu saraksta, taču Kijeva trešdien paudusi gatavību cīnīties, lai panāktu viņa atgriešanos Ukrainā un stāšanos tiesas priekšā.

Janukovičs pameta Ukrainu pērn februārī pēc tam, kad tika gāzts Rietumu atbalstīto protestu rezultātā. Ukrainas jaunie līderi sākotnēji apsūdzēja eksprezidentu par rīkojumu policijai atklāt uguni uz demonstrantiem savas varas pēdējās dienās. Toreiz dzīvību zaudēja vairāk nekā 100 cilvēku.

Interpols janvārī izsludināja Janukoviču meklēšanā aizdomās par Ukrainas valsts līdzekļu izšķērdēšanu un piesavināšanos, jo Interpola pilnvarās nebija izvirzīt nopietnākas apsūdzības.

Tomēr otrdien Interpols negaidot izsvītroja Janukoviča vārdu no starptautiski meklētāko personu saraksta, kas publiskots Interpola mājaslapā. Šāds solis tika sperts pēc tam, kad Janukoviča advokāts iesniedza apelāciju, kas tiks izskatīta septembrī.

Aizstāvības advokāti no Londonas uzņēmuma "Joseph Hage Aaronson" sacīja, ka Interpola lēmums pieņemts, pamatojoties uz to, ka kriminālapsūdzības, kuras Ukrainas jaunais režīms izvirzījis Janukovičam, esot gāztā prezidenta politiskā vajāšana.

Interpola lēmums nozīmē, ka Ukrainai tagad jāiesniedz plašāki pierādījumi savas lietas pamatošanai.

Ukrainas prokurori un amatpersonas solīja dubultot savus pūliņus, lai sauktu Janukoviču pie atbildības, lai gan mazticams, ka Krievija varētu izdot viņu Kijevai.

"Viņš var nolīgt 300 advokātus, lai izstieptu šo procesu," atzina Ukrainas Aizsardzības ministrijas padomnieks un advokāts Antons Geraščenko.

"Mūsu mērķis tagad ir apkopot dokumentus, lai sniegtu pierādījumus, kas (..) tiesai visu uzreiz padarīs skaidru," paziņoja Geraščenko.

Ģenerālprokuratūra otrdien paziņoja, ka centīsies panākt Janukoviča vārda atkārtotu iekļaušanu starptautiski meklētāko personu sarakstā.

Janukovičs ir noliedzis, ka būtu devis rīkojumu policijai atklāt uguni uz demonstrantiem, kas 2013./2014.gada ziemā ieņēma Kijevas centru.

Viņš arī noliedzis apsūdzības valsts līdzekļu izšķērdēšanā.

Kāds avots Maskavā ziņu aģentūrai "Interfax" sacīja, ka Krievija jau no sākta gala uzstājusi, ka Kijevas jauno varasiestāžu izvirzītās apsūdzības Janukovičam esot politiska rakstura.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!