Foto: Kadrs no video

Irākas bruņotie spēki publiskojuši video, kurā redzams, kā irākiešu karavīri tuvojas teroristiskās organizācijas "Daesh" kaujiniekam, kurš uzspridzinās īsi pirms saņemšanas gūstā.

Kopš 2014. gada vasaras, kad "Daesh" ofensīvā un ar lielu vietējo iedzīvotāju – sunnītu – atbalstu pārņēma plašas teritorijas Sīrijā un Irākas ziemeļrietumos, džihādisti jau ir zaudējuši vairāk nekā pusi no sākotnēji kontrolētajām zemēm. Īpaši smagu sakāvi islāmisti cietuši Irākā, kur padzīti no vairākām smagi nocietinātām pilsētām, un pat miljonu pilsētā Mosulā viņi ik dienas zaudē aizvien jaunas teritorijas.

Tiesa, Irākas spēku progress par spīti Kurdistānas pešmergas, ASV vadītās starptautiskās koalīcijas un Irānas atbalstam ir ļoti lēns un smags, salīdzinot ar citiem militārajiem konfliktiem. Tam galvenais iemesls ir džihādistu taktika.

Tā paredz civiliedzīvotāju sapulcināšanu teroristiem svarīgos stratēģiskos objektos, lai izvairītos no artilērijas un gaisa uzbrukumiem tiem, māju, ceļu un stratēģisku objektu mīnēšanu, lai kavētu kaujas grupu pārvietošanos, kā arī negaidītus ar sprāgstvielām pildītu automašīnu un dronu mestu bumbu uzbrukumus, lai pretiniekos radītu nepārtrauktu trauksmi. Savukārt stratēģija, kas irākiešu un sabiedroto spēkiem ir radījusi vislielākās problēmas, izrādījusies džihādistu apņēmība cīnīties līdz nāvei.

Irākas spēki šonedēļ publiskojuši video no kaujas pie Hammām el Alīlas uz dienvidiem no Mosulas. Lai gan teritoriju jau labu laiku kontrolē irākieši, tie uzgājuši džihādistu šūniņu, un tā dēvētās attīrīšanas operācijas laikā centās sagūstīt kaujiniekus. Soctīklos izskanējusi neoficiāla informācija, ka šajā kampaņā asistējuši arī Kanādas speciālo uzdevumu vienības karavīri.

Publiskotajā video redzams kā Irākas karavīri skrien pie kāda zemē guļoša islāmista. Kad viņi atrodas vairs dažu metru attālumā, terorists aktivizē spridzekļu jostu, uzspridzinoties. Brīdinām, ka video nav vēlams skatīties cilvēkiem ar vāju nervu sistēmu.


Par spīti sprādziena spēkam, kas vairākus tuvāk esošos notriec no kājām, neviens Irākas karavīrs šajā sprādzienā neesot cietis, ziņo aculiecinieki.

Līdzīgas tīrīšanas operācijas Irākas spēki īsteno daudzviet valstī. Nereti džihādisti slēpjas starp civiliedzīvotājiem no teroristim jau sen atkarotās pilsētās un ciemos, lai nogaidītu labāko brīdi negaidīta uzbrukuma īstenošanai. Viņu galvenais mērķis ir sabiedrībā sēt trauksmi un paniku, tādējādi radot neiecietību pret valdošajiem spēkiem, kuri nespēj nodrošināt kārtību.

Irākas pilsoņkarš, kā dažkārt tiek dēvēta karadarbība pret džihādistiem šajā valstī kopš 2014. gada pavasara, prasījusi jau ap 23 000 teroristu, 16 500 Irākas karavīru, ap 1700 Kurdistānas pešmergas kaujinieku, kā arī 39 amerikāņu, viena britu, viena kanādieša un viena vācu karavīra dzīvības.

ANO lēš, ka asiņainajā karā bojā gājuši arī aptuveni 19 000 civiliedzīvotāju, bet vairāk nekā 4,5 miljoni bijuši spiesti pamest savas mājas karadarbības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!