Foto: AFP/Scanpix

Irākā otrdien ieradušies un darbu sākuši pirmie ASV karavīri, ko ASV prezidents Baraks Obama solīja nosūtīt palīgā Irākas spēkiem to cīņā pret radikālo sunnītu nemierniekiem, kas pēdējās nedēļās pārņēmuši vairākas valsts pilsētas, atsaucoties uz Pentagonu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gandrīz puse no 300 speciālo uzdevumu karavīriem, kuru uzdevums ir konsultēt Irākas drošības spēkus, jau atrodas Bagdādē vai uz frontes līnijas. Pārējo karavīru ierašanās gaidāma tuvākajās dienās.

40 amerikāņi palīdz irākiešiem kaujas laukā, bet 90 strādās Bagdādē, lai palīdzētu izveidot jaunu operāciju komandcentru, skaidro Pentagons. ASV prezidenta administrācija īpaši uzsver, ka ASV karavīri nav nosūtīti kā kaujas spēki, bet kā padomdevēji un izlūkošanas datu sniedzēji.

Irākas valdība no ASV vēlas saņemt atbalstu gaisa triecienu formā pa nemiernieku pozīcijām, bet ASV valdība nelabprāt iesaistās darbībās, kas nozīmētu tās nostāšanos kādā no sektu konflikta pusēm, skaidro BBC.

Islāmistu kustības "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIS/ISIL) vadītie sunnītu kaujinieki ir pārņēmuši savā kontrolē lielu daļu Irākas ziemeļu un rietumu, tai skaitā valsts otru lielāko pilsētu Mosulu.

Vardarbībā tikai jūnijā vien ir gājuši bojā vismaz 1075 cilvēki, pārsvarā civiliedzīvotāji, liecina ANO dati.

"Delfi" jau vēstīja, ka islāmistu radikāļu grupējums "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIS/ISIL) ir pārņēmis vairākas Irākas pilsētas un piedraudējis turpināt virzību uz galvaspilsētu Bagdādi. Irākas varasiestādes vēlas saņemt atbalstu no ASV, kas varētu būt gaisa triecieni pa nemiernieku pozīcijām.

Kaujinieku straujie panākumi notiek laikā, kad Irākā turpina pieaugt spriedze starp reliģiskajām grupām. Situāciju destabilizē arī pilsoņu karš blakus esošajā Sīrijā. Kaujinieku panākumi parāda, ka tie efektīvi var pieveikt amerikāņu apmācītos Irākas drošības spēkus.

ISIS mērķis ir plašas islāma valsts izveidošana. Agrāk šogad grupējums ieņēma Fallūdžu un daļu Ramādī. Kara plosītajā Sīrijā grupējuma rokās ir Rakas pilsēta. ISIS cīnās gan ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem, gan konkurējošiem radikāļu grupējumiem un Irākas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!