Foto: Reuters/Scanpix

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi mudinājis Irākas autonomā Kurdistānas reģiona prezidentu Masudu Barzani neizmantot karu pret džihādistu grupējumu "Daesh" kurdu teritoriju paplašināšanai, teikts valdības paziņojumā, kas izplatīts pēc abu līderu ceturtdienas tikšanās.

Tās gaitā apspriesta gatavošanās kaujai, lai "Daesh" padzītu no Irākas ziemeļdaļas pilsētas Mosulas. Sagaidāms, ka operācijā piedalīsies arī kurdu reģiona bruņotie spēki. Abadi vēlas, lai pilsēta ar ASV vadītās koalīcijas atbalstu tiktu atgūta jau šogad.

"Kaujas mērķis nedrīkst būt teritoriālie konflikti, bet pilsētas iedzīvotāju atbrīvošana no "Daesh" vajāšanām," sacīja Abadi.

Kurdistānas reģiona valdības kontrolē jau ir nonākusi Kirkūka - ar naftas resursiem bagātais reģions, uz kuru kurdiem vēsturiski bijušas pretenzijas. Tas notika pēc tam, kad "Daesh" ofensīvas rezultātā pirms diviem gadiem Irākas armija faktiski sabruka.

Kurdi paplašinājuši militāro klātbūtni ap Mosulu, kas atrodas uz austrumiem no Irākas Kurdistānas galvaspilsētas Erbīlas.

Kurdu spēki izvietoti austrumos, ziemeļos un ziemeļrietumos no Mosulas, bet Irākas centrālās valdības karaspēks tuvojas tai no dienvidiem, savelkot cilpu ap pilsētu, kurā pirms kara dzīvoja aptuveni divi miljoni cilvēku.

"Daesh" kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības. Mosula ir lielākā "Daesh" kontrolē esošā pilsēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!